A nyáron sok paradicsomunk termett, talán ez az első számú kedvenc zöldség a családunkban :-), gondolom ezt észre is vettétek,mert legtöbb receptemben szerepel valamilyen formában. Amióta elkezdett teremni,mindig volt a hűtőben turmixolt paradicsomlé. Én a héjával, magjával együtt turmixolom főzés után. Persze hámozott paradicsom konzerv is használható,de a frissen érett kerti paradicsomnak nincs párja.
Ez a recept saját ötlet alapján készült.:-)
Hozzávalók:
- egy db bébi cukkini héjastól ( 20-25 dkg)
- 3 merítőkanál ( 3 dl) sűrű paradicsomturmix(megfőztem és héjával együtt pépesítettem)
- egy szál újhagyma
- 2 db szárított paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál napraforgómag
- egy -egy csipet szárított bazsalikom és petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj (vagy margarin)
- csipetnyi csili
- 2 tk méz (vagy édesítőszer)
- só
Elkészítés:
A nap érlelte paradicsomot, csipetnyi só hozzáadásával megfőztem és turmixoltam.
A hagymát felapróztam, a cukkinit felkarikáztam.
Serpenyőbe teszek egy evőkanál olíva olajat, vajat (margarint)rá a hagymát, apróra vágott szárított paradicsomot, pici sót,majd a napraforgómagot ,a mézet és együtt pirítom, erre jönnek a felkockázott cukkinik majd egy zúzott fokhagyma.
Együtt pirítjuk, majd rátesszük a csilit. Felengedjük 3 dl paradicsommal, ha sűrű adhatunk hozzá egy kis vizet,összefőzzük addig ameddig a cukkini megpuhul.
Ízesítjük szárított bazsalikom+ petrezselyem levéllel.Jól összekeverjük, ha szükség utána ízesítünk.
Botmixerrel turmixoljuk,legyen jó kenhető.
Olyan állagú lesz mint a zakuszka.
Kenyérre kenve nagyon finom. Tettem a fagyasztóba is ( zakuszkát rendszeresen fagyasztom és finom.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)