Hiába most a cukkini szezonja van. A napokban végzetem egy kis kutatást a https://www.facebook.com/KeVaEgeszseg oldalon , ahol megkérdeztem,hogy cukkini,vagy karfiol a nyári kedvenc. Érdekes módon egyenlő arányban jeleztétek a karfiolt és a cukkinit. Szóval mindkettőt nagyon szeretitek. Ezzel én is így vagyok,nem tudok választani.:-)
Ma egy gombás-cukkinis, vagy cukkinis-gombás 🙂 🙂 receptet hoztam.
Hozzávalók:
- egy kisebb cukkini ( kb 30 dkg)
- 2 db nagy csiperke gomba ( 15-16 dkg)
- 1 db .korpás zsemle
- 1,5 dl tej
- 2 ek. zabpehyely
- 2 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- egy csokor kapor és petrezselyemzöld
- só,ízlés szerint bors
- olaj a sütéshez( kb 2 x 4 evőkanálnyi)
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és héjastól megreszeljük( nem volt mag benne). Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A gombát is lereszeljük a reszelő durvább fokozatán. A zsemlét tejbe áztatjuk.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, összekeverjük a gombával,majd hozzáadjuk a tojásokat, a kinyomkodott zsemlét,beletesszük a zabpelyhet, ízesítjük apróra reszelt fokhagyma gerezddel,apróra vágott petrezselyem-kapor keverékkel,csipetnyi borssal.
Alaposan összedolgozzuk,majd nedves kézzel pogácsákat formázunk .
Olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a pogácsákat és közepes lángon világos barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk,utána tálaljuk.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.