A krumplit mindenki szereti, mert nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ha egy kicsit cukkinivel megpótoljuk rögtön energiaszegényebb lesz, cukorbetegeknek is kiváló, remek egy tál étel készíthető. Szeretem  a Lajos Mari receptjeit, az ő receptje  alapján készült, egy kicsit Sárikásra változtatva:-).

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vörös hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb.20 dkg cukkini
  • 60 dkg krumpli
  • 1+1 ek. napraforgó vagy olíva olaj
  • 1 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 kanál görög joghurt
  • kb 6-8 dkg reszelt trappista  sajt
  • 2-3 dkg parmezán
  • 2-3 körte alakú paradicsom
  • néhány szál kakukkfű, petrezselyem
  • 1 evőkanál zabpehely

Előkészítés:

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, A cukkinik szárvégeit levágjuk, a krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Egy ek. olajat felforrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát.
Egy  lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek. olajjal,hintünk rá zabpelyhet. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikát.A tetejére néhány karika paradicsomot. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, kis kakukkfűvel, kevés sajtkeverékkel (az összes sajt felével), sózzuk és borsozzuk.

Elkeverjük a tejszínben, a joghurtban  a tojásokat, picit megsózzuk és megöntözzük vele  a cukkinis krumplikat, majd a forró sütőben 25 percig sütjük.

dsc_0910-large

Én egy kicsit kb 15 percig lefedtem alufóliával.
Tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, egy kis zabpehellyel és további 20 percig, enyhe pirulásig, sütjük.

dsc_0966-large
Tálalás előtt 5 percig pihentetjük , majd  tálaljuk.

dsc_0986-large
Salátával egytálételként, de hal vagy  húsok köreteként kínálhatjuk.