A krumplit mindenki szereti, mert nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ha egy kicsit cukkinivel megpótoljuk rögtön energiaszegényebb lesz, cukorbetegeknek is kiváló, remek egy tál étel készíthető. Szeretem a Lajos Mari receptjeit, az ő receptje alapján készült, egy kicsit Sárikásra változtatva:-).
Hozzávalók:
- 1 kis fej vörös hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kb.20 dkg cukkini
- 60 dkg krumpli
- 1+1 ek. napraforgó vagy olíva olaj
- 1 dl zsírszegény főzőtejszín
- 2 db tojás
- 1 kanál görög joghurt
- kb 6-8 dkg reszelt trappista sajt
- 2-3 dkg parmezán
- 2-3 körte alakú paradicsom
- néhány szál kakukkfű, petrezselyem
- 1 evőkanál zabpehely
Előkészítés:
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, A cukkinik szárvégeit levágjuk, a krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Egy ek. olajat felforrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát.
Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek. olajjal,hintünk rá zabpelyhet. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikát.A tetejére néhány karika paradicsomot. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a párolt hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, kis kakukkfűvel, kevés sajtkeverékkel (az összes sajt felével), sózzuk és borsozzuk.
Elkeverjük a tejszínben, a joghurtban a tojásokat, picit megsózzuk és megöntözzük vele a cukkinis krumplikat, majd a forró sütőben 25 percig sütjük.
Én egy kicsit kb 15 percig lefedtem alufóliával.
Tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, egy kis zabpehellyel és további 20 percig, enyhe pirulásig, sütjük.
Tálalás előtt 5 percig pihentetjük , majd tálaljuk.
Salátával egytálételként, de hal vagy húsok köreteként kínálhatjuk.