Nálunk nagyon gyakran kerül az asztalra, a csorba:-),  az a jó,hogy minden fajta zöldséget bele lehet vágni, ami itthon van.

Hozzávalók:

  • 30  dkg sertés comb
  • 4-5  krumpli
  • egy kis póré hagyma,
  • 10-15  dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem,
  • 10 dkg káposzta  ( vagy karalábé)
  • 1 csomó zöldpetrezselyem, zöld és lestyán
  • 1-2 paradicsom
  • 1 paprika
  •  bors  Magic kocka ( ha nincs akkor citromlé),vagy korpa cibere
  • só,bors

Elkészítés: A combot közepes kockákra vágjuk és odatesszük  hideg vízbe főni, amikor felforrt lehabozzuk. Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott répát, petrezselymet, káposztát , paradicsomot, paprikát, hagymát. Amikor már félpuha a répa, belerakjuk kockákra vágott krumplit, és a zöld babot, lestyán levelet , sózzuk, borsozzuk. Készre főzzük majd  megszórjuk  apróra vágott zöld lestyánnal , beletesszük a Bors kockát vagy citromlevet, vagy korpaciberét, ha szükség utánaízesítünk.

Ha tartalmasabb ételre vágyunk akkor lehet bele szaggatni csipetkét is.

Van amikor több fajta zöld fűszert is teszek a levesbe, pl. a zöld kapor, vagy egy kis tárkony is passzol bele. Természetesen a csorba “domináns” ízét a lestyán adja :-)))

Jó étvágyat!

Ui. Savanyításra lehet használni lestyán ecetet, mely úgy készül, hogy lesózzuk a lestyánlevelet , ecetet öntünk rá és üvegbe rakjuk. Legalább 24 óráig állnia kell az ecetben. Téli tartósításra  is jó ez a  módszer, nagymamámnak mindig volt a kamrájában.