Nálunk nagyon gyakran kerül az asztalra, a csorba:-), az a jó,hogy minden fajta zöldséget bele lehet vágni, ami itthon van.
Hozzávalók:
- 30 dkg sertés comb
- 4-5 krumpli
- egy kis póré hagyma,
- 10-15 dkg zöld bab
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem,
- 10 dkg káposzta ( vagy karalábé)
- 1 csomó zöldpetrezselyem, zöld és lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika
- bors Magic kocka ( ha nincs akkor citromlé),vagy korpa cibere
- só,bors
Elkészítés: A combot közepes kockákra vágjuk és odatesszük hideg vízbe főni, amikor felforrt lehabozzuk. Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott répát, petrezselymet, káposztát , paradicsomot, paprikát, hagymát. Amikor már félpuha a répa, belerakjuk kockákra vágott krumplit, és a zöld babot, lestyán levelet , sózzuk, borsozzuk. Készre főzzük majd megszórjuk apróra vágott zöld lestyánnal , beletesszük a Bors kockát vagy citromlevet, vagy korpaciberét, ha szükség utánaízesítünk.
Ha tartalmasabb ételre vágyunk akkor lehet bele szaggatni csipetkét is.
Van amikor több fajta zöld fűszert is teszek a levesbe, pl. a zöld kapor, vagy egy kis tárkony is passzol bele. Természetesen a csorba “domináns” ízét a lestyán adja :-)))
Jó étvágyat!
Ui. Savanyításra lehet használni lestyán ecetet, mely úgy készül, hogy lesózzuk a lestyánlevelet , ecetet öntünk rá és üvegbe rakjuk. Legalább 24 óráig állnia kell az ecetben. Téli tartósításra is jó ez a módszer, nagymamámnak mindig volt a kamrájában.