Már nagyon régóta készülök arra, hogy kipróbáljam a húsgombóc készítését zabpehellyel :-),most éppen jó alkalom volt, mert megmaradt egy kis darált sertéscombom. Ajánlom nektek is, annyira finom ízletes, laza gombócok lettek, persze a sok zöld fűszernővény is kellemes ízt kölcsönzött neki. Ami fontos mindenki számára, hogy zabpehellyel sokkal egészségesebb lett és mégis ízletes maradt. Akkor írom is, hogyan készült a mai levesünk :-).
Hozzávalók:
- kb 20-25 dkg darált sertéscomb
- 3 db.sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 20 dkg mirelit zöldbab
- 1 dl. mirelit zöldborsó
- 20 dkg savanyú káposzta
- egy evőkanálnyi apróra vágott póréhagyma
- zöld fűszerek:metélőhagyma, petrezselyem,zöld kapor,lestyán
- fűszerek: só,bors ízlés szerint,1 csipetnyi csilipaprika, 2 csipetnyi kurkuma,2 teáskanál házi ételízesítő, két csipetnyi vargánya por
- egy paradicsom,néhány szelet paprika
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 1 evőkanál rozsliszt
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
Elkészítés:
Először a húsgombócokat készítjük el. A darált húshoz adjuk a két evőkanál zabpelyhet, adunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet,lestyánt(most szárított volt),kurkumát, sót,borsot , csilipaprikát.
Feltörjük a tojást és jól összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. két cm átmérőjű gombócokat formázunk.
Megpucoljuk a zöldségeket,felvágjuk.
Feltesszük a vizet főni sózzuk,borsozzuk,beletesszük a kaprot,lestyánt,savanyú káposztát, vargányaport, ételízesítőt és amikor felforrt belerakjuk a gombócokat.Alacsony hőfokon főzzük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk belerakjuk a feldarabolt répát,petrezselyemgyökeret,és dinszteljük, majd rászórjuk a póréhagymát.Forgatjuk, hogy nehogy leégjen. Rátesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd felengedjük egy
bögre hideg vízzel, kiforraljuk, és hozzáadjuk a levesünkhöz. Beletesszük a mirelit zöldbabot,paprikát,paradicsomot,végül a zöldborsót, kis lángon készre főzzük. Ha szükség utána ízesítünk. Egy tálba öntjük a tejszínt, adunk
hozzá 2-3 merítőkanál levest, jól összekeverjük. Lezárjuk a lángot és hozzáöntjük a levesünkhöz.
Tálaláskor lehet hozzáadni tejfölt.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: amennyiben aznap nem esszük meg a levest mindenképpen főzzük fel!