Már nagyon régóta készülök arra, hogy kipróbáljam a húsgombóc készítését zabpehellyel :-),most éppen jó alkalom volt, mert megmaradt egy kis darált sertéscombom. Ajánlom nektek is, annyira finom ízletes, laza gombócok lettek,  persze a sok zöld fűszernővény  is kellemes ízt kölcsönzött neki. Ami fontos mindenki számára, hogy zabpehellyel sokkal egészségesebb lett és mégis ízletes maradt.  Akkor írom is, hogyan készült a mai levesünk :-).

Hozzávalók:

  • kb 20-25 dkg darált sertéscomb
  • 3 db.sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 20 dkg mirelit zöldbab
  • 1 dl. mirelit zöldborsó
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • egy evőkanálnyi apróra vágott póréhagyma
  • zöld fűszerek:metélőhagyma, petrezselyem,zöld kapor,lestyán
  • fűszerek: só,bors ízlés szerint,1 csipetnyi csilipaprika, 2 csipetnyi kurkuma,2 teáskanál házi ételízesítő, két csipetnyi vargánya por
  • egy paradicsom,néhány szelet paprika
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 dl zsírszegény tejszín
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás

Elkészítés:

Először a húsgombócokat készítjük el. A darált húshoz adjuk a két evőkanál zabpelyhet, adunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet,lestyánt(most szárított volt),kurkumát, sót,borsot , csilipaprikát.

Feltörjük a tojást és jól összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. két cm átmérőjű gombócokat formázunk.

Megpucoljuk a zöldségeket,felvágjuk.

Feltesszük a vizet főni sózzuk,borsozzuk,beletesszük a kaprot,lestyánt,savanyú káposztát, vargányaport, ételízesítőt és amikor felforrt belerakjuk a gombócokat.Alacsony hőfokon főzzük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk belerakjuk a feldarabolt répát,petrezselyemgyökeret,és dinszteljük, majd rászórjuk a póréhagymát.Forgatjuk, hogy nehogy leégjen. Rátesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd felengedjük egy

bögre hideg vízzel, kiforraljuk, és hozzáadjuk a levesünkhöz. Beletesszük a mirelit zöldbabot,paprikát,paradicsomot,végül a zöldborsót, kis lángon készre főzzük. Ha szükség utána ízesítünk. Egy tálba öntjük a tejszínt, adunk

hozzá 2-3 merítőkanál levest, jól összekeverjük. Lezárjuk a lángot és hozzáöntjük a levesünkhöz.

Tálaláskor lehet hozzáadni tejfölt.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: amennyiben aznap nem esszük meg a levest mindenképpen főzzük fel!

dsc_0030-large-1024x682