Nagy kedvencünk a csorba,de valamiért már nagyon régen készítettem, pedig nálunk a “levesek királya” ! :-). Egészséges laktató étel,  zabpehellyel készültek a mai gombócok. Érdemes kipróbálni, én már egy ideje legtöbbször ezt teszek rizs helyett.

Hozzávalók :

  • 20 dkg darált sertés comb
  • 1 db tojás
  • 1 ek zabpehyely
  • 20 dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • fél kisebb zellergumó
  • fél karalábé
  • zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
  • 2 db nagy nap érlelte paradicsom
  • 1  pohár zöldborsó(1,5 dl)
  • fél tv.paprika
  • 1 hagyma
  • 1 nagy grillgomba ( nagy fehér csiperke gomba)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény,mokkáskanál fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj
  • 3-4 ek.korpacibere(aki nem szereti kimaradhat, a paradicsom ad már egy savanykás ízt,vagy lehet használni kovászolt káposzta levet)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá  lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.Összevágunk egy kis csokor petrezselymet,zeller zöldet,lestyánt és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét, vagy káposzta levet. Megszórjuk petrezselyem zölddel.
A leves elkészül 30 perc alatt. Nagyon finom ilyen hőségben. Persze télen is nagy kedvenc:-).

Jó étvágyat!