Gyakran kerül szóba ” csorba-leves”, erről már többször is beszéltünk. A csorba egy savanykás leves, melyet eredetileg korpaciberével savanyítottak, és az erdélyi konyha remek fogása. Tulajdonképpen a román konyhából származik az étel.Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.

Hozzávalók :

20 dkg darált pulyka felső comb
1 db tojás
1 ek zabpehely
1 evőkanál basmati rizs
10 dkg zöld bab
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
fél kisebb zellergumó
1 szelet kelkáposzta
3-4 rózsa karalábé és brokkoli
zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
2 db paradicsom
1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
2-3 szelet kaliforniai és csipős paprika
1 evőkanál feldarabolt póré hagyma
4-5 db mirelit vargánya
1 db krumpli
1 gerezd fokhagyma
fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény, csipet fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
1 ek olívaolaj
fél liter savanyú káposztalé ( a korpacibere helyett)
Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, kelkáposztát, felaprított póréhagymát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után kb egy liter forró vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a krumplit.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, házi ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a reszelt fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet, a rizst. Szárított petrezselymet,lestyánt keverünk bele.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk és hozzáadjuk a levesünkhöz, beletesszük a mirelit zöldbabot borsót, a végén a káposztalevet , ha felforrt,tálaljuk.
A leves elkészül 30 perc alatt.

Jó étvágyat!