Kedvenc leveseim közé tartoznak a csorbák, melyet számtalan változatban készítek. A hozzávalók aszerint változnak,hogy éppen mi található otthon:-).
Csorba húsgombóccal
Hozzávalók:
- 30 dkg darált hús ( lehet sertés, vagy pulykahús)
- 1 dl rizs ( én jázmin rizst használtam)
- 20 dkg krumpli
- egy kis póré hagyma
- 10 dkg zöld bab
- 5 dkg zöldborsó
- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg petrezselyem
- 10 dkg káposzta
- 1 csomó zöldpetrezselyem és lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika, 2-3 szelet csípős paprika,
- korpa cibere vagy citromlé vagy bors kocka
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A rizst hideg vízbe áztatjuk néhány percig, majd sóval, borssal, petrezselyemzölddel, lestyánnal húsgombócot készítünk.
Én mindig megvizezem a kezem , mert nedves kézzel könnyen formázható a hús.
Fazékban olajat hevítünk, erre rátesszük a megtisztított és kockákra vágott répát, petrezselymet, káposztát, hagymát, 3-4 percig dinszteljük, majd vízzel felengedjük, ízesítjük sóval, borssal.
Adunk hozzá paradicsomot, paprikát, csípős paprika szeletet, lestyán levelet, majd belerakjuk a húsgombócokat.
Kb.10-15 perc főzés után teszünk bele kockákra vágott krumplit, a zöld babot, a legvégén szoktam hozzáadni a borsót.
Amikor készre főtt, az apróra vágott zöld lestyánt rászórjuk, citromlével vagy borslével savanyítjuk. Én Bors Magic kockát használtam.
( Lehet tenni bele kis nokedliket,vagy tarhonyát is, akkor még laktatóbb lesz a levesünk).
A zöldségek is variálhatók:-)
A citromlevet külön is lehet tálalni, mert nem mindenki szereti, ha savanyú.
Jó étvágyat!