Ma ebédkor grilleztünk, így a leves főzés délutánra maradt.  Próbáltam sokféleképpen felhasználni a dinsztelt gombát, nagyon ízletes lett tőle a húsgombóc, érdemes kipróbálni. Újabban a korpaciberét kihagyom, csak  a paradicsom ad egy kis savanykás ízt. Természetesen savanyítható savanyú káposztával,vagy káposztalével is. ( ha más nincs akkor frissen facsart citromlével).

Hozzávalók :

  • 20 dkg sertés darált hús
  • 2 evőkanál dinsztelt szegfűgomba(olajban,hagymán fonnyasztott)
  • 20 dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 3-4 krumpli
  • zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
  • 2 db. paradicsom
  • 1 db.paprika
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,bors,kis darab csípős paprika,5-6 szelet szárított vargánya
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tojás
  • 3-4 ek.korpacibere(aki nem szereti kimaradhat)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a kelkáposztát , paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, majd vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a felkockázott paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt, zeller zöldet.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, és belereszeljük a fokhagymát.
A  dinsztelt gombát felaprítjuk és belekeverjük a masszába, majd jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Legvégén kerül bele a felkockázott krumpli és készre főzzük a levesünket ,beletesszük a korpaciberét. Megszórjuk petrezselyem zölddel.

 

Jó étvágyat!