Tudjátok, hogy kedvenceim a csorbák és a ragulevesek, melyeket számtalan változatban elkészítettem már. Ez a leves saját ötlet alapján készült ( a legtöbb ételem így készül 🙂 ), mindent beleraktam amit itthon találtam , és zöld fűszerekkel ízesítettem.  A Diabétesz Világnap alkalmából egy  egészséges és laktató levest készítettem, ebből bátran kanalazgathatnak a cukorbetegek, de még a fogyókúrázok is. És, hogy van benne némi sertéshús? Ennyi színhús belefér :-).
A mai leves így készült:

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db.petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zellergyökér
  • 20-25 db. kelbimbó
  • egy jó marék savanyú káposzta
  • egy paradicsom
  • 2 szelet paprika
  • 1 kisebb fej hagyma
  • só, bors, őrölt kömény, 4-5 szelet szárított vargánya
  • zöld fűszerek: lestyán, borsikafű,petrezselyemzöld
  • egy evőkanál tejföl + a tálaláshoz
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • egy evőkanál olaj
  • egy evőkanál rozsliszt
  • egy evőkanál házi ételízesítő

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk. Egy evőkanál olajon a sárgarépát, a petrezselymet, a kelbimbót, és a zellert  egy kicsit megdinszteljük ( 1-2 perc), majd rászórjuk a rozslisztet. Néhányat kavarunk rajta és felengedjük hideg vízzel.

Ízesítjük sóval, ételízesítővel, borssal vargányával, őrölt köménnyel, zöld fűszerekkel ízlés szerint.

Felvágjuk a savanyú káposztát és belerakjuk, valamint teszünk bele egy  egész hagymát, félbevágott paradicsomot és paprikát.alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

A darált sertéshúshoz adunk két csipetnyi őrölt köményt,egy csipetnyi szárított zöld csombort,sót ,borsot és összegyúrjuk.  Apró kis gombócokat formázunk vizes kézzel és hozzáadjuk a levesünkhöz.
Készre főzzük.

Egy evőkanál tejfölt, a tejszínnel csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk két merőkanál levest a hőkiegyenlítés miatt, majd folyamatos kavarás közben beleöntjük a levesbe, amikor felforr lezárjuk a lángot.
Forrón tálaljuk, tálaláskor adunk hozzá egy teáskanálnyi tejfölt.

Jó étvágyat!

Ui. A zöldségek, zöld fűszerek ízlés szerint variálhatóak.