Hogy miért “álgombóc” ? 🙂  Ma csorbát főztem és főzés közben a férjem mondja, teszek bele húsgombócot? Sajnos nem volt már darált húsom , ezért zöld fűszeres krumpligombócot tettem a levesbe. Természetesen hús is került bele , no de a gombóc nem húsból készült 🙂 Erre a férjem azt mondta “álgombóc leves készült “, a lényeg, hogy finom lett és ízlett.

Szóval akkor csorba zöld fűszeres krumpligombóccal
Hozzávalók :

  • 25 dkg pulykamell
  • 20 dkg mirelit zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • 10 dkg kelkáposzta
  • zöld  lestyán
  • 1-2 paradicsom
  • 1 paprika
  • só,bors,kis darab csípős paprika,póréhagyma
  • 1 ek olívaolaj

A gombóc hozzávalói:

  • 2 közepes nagyságú  krumpli
  • 1 púpozott evőkanál rozs,egy  csapott evőkanál  fehér liszt
  • 1 kisebb méretű tojás
  • egy jó marék apróra vágott kapor, és két -három levél apróra vágott lestyán
  • 1 diónyi vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • só, fél húsleves kocka
  • 5-6 szelet szárított vargánya

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a húst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk  és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet,  és elkezdjük dinsztelni ( a  dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek beletesszük a mirelit zöldborsót és készre főzzük.

Krumpligombóc elkészítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit,  majd összetörjük a meleg krumplit, hozzáadjuk a vajat, hogy jól beleolvadjon, amikor kihűl beleütünk egy tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbonát, pici olajjal összekeverjük a masszát és fűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél kocka húsleveskockát, amikor forr belerakjuk  a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére akkor már csak fél percet kell főzni. Tányérra szedjük és a forró levessel kínáljuk.

A csorbába kell korpacibrét, vagy  Bors Magicot tenni, de most kihagytam 🙂

Jó étvágyat!