Még a kerti cukkini nem terem, de az üzletek polcai tele vannak cukkinivel és igen kedvezményes áron hozzáférhető. Cukkini rajongó vagyok,mert olyan sokféleképpen elkészíthető. Most egy finom krémes csőben sült változatot hoztam.
Hozzávalók:
- 2 db bébi cukkini
- 1 db édesburgonya
- 1 db újhagyma a zöld szárával együtt
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány szelet kápia paprika
- 2 +1 evőkanál olívaolaj
- diónyi vaj
- 1 csapott evőkanál zabliszt
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 ek joghurt
- 8-10 dkg sajt fele füstölt karaván,fele trappista
- 1 db tojás
- 2-3 szál kakukkfű
- csipet szerecsendió
- só,bors
Elkészítés:
Megmossuk, majd felkarikázzuk a héjával együtt a cukkinit,az édesburgonyát meghámozzuk és szintén felkarikázzuk.
Egy serpenyőbe olíva olajat teszünk beletesszük a felaprított hagymát, édesburgonyát kicsit pirítjuk, majd rátesszük a felkarikázott cukkinit, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. A cukkini közben enged annyi folyadékot, hogy kicsit megpárolódik.
Két serpenyőt kivajaztam (én szoktam tenni sütőpapírt, akkor könnyeben elmosogatható, de anélkül is készíthető). Beletesszük a a cukkinit, édesburgonyát, kicsit elrendezzük, hogy vegyesen legyen.
A serpenyőbe, amiben korábban elősütöttük teszünk egy evőkanál olajat, adunk hozzá vajat, rátesszük a lisztet, kicsit piritjük, majd felengedjük tejjel, tejszínnel. Kis szerecsendiót, sót teszünk bele,, kiforraljuk, hozzátesszük a reszelt sajtot és lezárjuk a lángot,félrevesszük, adunk hozzá két evőkanál joghurtot. Ha már langyos hozzáütünk egy tojást, nyakon öntjük a masszával a cukkinis alapot. ( ha sűrű lenne egy kis vízzel hígítható,de nekem teljesen ellepte).Tetejére kápia paprikát teszünk.
160 fokos sütőbe tesszük. Addig sütjük ameddig szép színt kap, nálam 30 perc elegendő volt.
Jó étvágyat kívánok!