Csőben sült karfiolt már évek óta készítek,de valahogy a brokkoli ebben a formában kimaradt, pedig nagy kár. Fogyókúrázóknak,de aki csak egészségesen szeretne táplálkozni,illetve cukorbetegeknek is kiváló köret. Egy hétköznap, vagy vacsora alkalmával önálló ételként is megállja a helyét. őszintén bevallom én alig ettem mellé húst. Tovább csökkenthető az energia tartalma, ha joghurttal, vagy fele joghurt-fele tejföl arányban készítjük.
Hozzávalók:
- 1 db.brokkoli ( 500 gramm)
- 2 dl 12%-os tejföl+ 2 ek.20%-os Cserpes tejföl
- egy tasak mini mozzarella
- 2 db Medves sajt (vagy tömlős sajt)
- 1 db. tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olaj
- 1 diónyi vaj
- só ízlés szerint
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- egy-két koktél paradicsom
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 2-3 percig előfőzzük. A főző vízbe teszünk egy csipetnyi szódabikarbónát,hogy megőrizze a brokkoli a szép zöld színét.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojást feltörjük egy keverőtálba rakjuk,majd habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot, a zsemlemorzsát ( egy kicsit félreteszünk a tepsi szórásához) adunk hozzá ízlés szerint sót, kb.2 csipetnyi sót és jól elkeverjük .
A sütőformát kivajazzuk,beletesszük az olajat és megszórjuk a zsemlemorzsával.
Leszűrjük a brokkolit. A főzőléből kb 2 evőkanálnyit tettem a tejfölös masszába.
Belerendezzük a brokkolirózsát a kerámia tepsibe,majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a mini mozzarellákat a paradicsomot és betesszük a sütőbe,
180 fokos sütőben kb 25-30 percig sütjük ( alsó-felső sütés, a végén 5 percig a légkeveréses fokozaton sült).
Jó étvágyat kívánok!
Amikor kínáljuk lehet díszíteni parmezán forgáccsal.
1 Response
[…] egy nagyon finom és egészséges ebédet készítettem. A csőben sült brokkoli receptje itt : https://blog.keva.hu/recept/csoben-sult-brokkoli/, mellé kurkumás csirkemellet kínáltam. Amilyen egyszerű az elkészítése,éppen olyan […]