Csőben sült karfiolt már évek óta készítek,de valahogy a brokkoli ebben a formában kimaradt, pedig nagy kár. Fogyókúrázóknak,de aki csak egészségesen szeretne táplálkozni,illetve cukorbetegeknek is kiváló köret. Egy hétköznap, vagy vacsora alkalmával önálló ételként is megállja a helyét. őszintén bevallom én alig ettem mellé húst. Tovább csökkenthető az energia tartalma, ha joghurttal, vagy fele joghurt-fele tejföl arányban készítjük.

Hozzávalók:

  • 1 db.brokkoli ( 500 gramm)
  • 2 dl 12%-os tejföl+ 2 ek.20%-os Cserpes tejföl
  • egy tasak mini mozzarella
  • 2 db Medves sajt (vagy tömlős sajt)
  • 1 db. tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 diónyi vaj
  • só ízlés szerint
  • 1 csipetnyi szódabikarbóna
  • egy-két koktél paradicsom

Elkészítés:

A brokkolit megmossuk rózsáira szedjük és  forrásban levő sós vízben 2-3 percig előfőzzük. A főző vízbe teszünk egy csipetnyi szódabikarbónát,hogy megőrizze a brokkoli a szép zöld színét.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tojást feltörjük egy keverőtálba rakjuk,majd habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sajtot, a zsemlemorzsát ( egy kicsit félreteszünk a tepsi szórásához)  adunk hozzá ízlés szerint sót, kb.2 csipetnyi sót és jól elkeverjük .

A sütőformát kivajazzuk,beletesszük az olajat és megszórjuk a zsemlemorzsával.

Leszűrjük a brokkolit. A főzőléből kb 2 evőkanálnyit tettem a tejfölös masszába.

Belerendezzük a brokkolirózsát a kerámia tepsibe,majd nyakon öntjük a masszával.  A tetejére helyezzük a mini mozzarellákat a paradicsomot és betesszük a sütőbe,

180 fokos sütőben kb 25-30 percig sütjük ( alsó-felső sütés, a végén 5 percig a légkeveréses fokozaton sült).

Jó étvágyat kívánok!

Amikor kínáljuk lehet díszíteni parmezán forgáccsal.