Talán gyerekkoromban ettem utoljára krumplifasírtot,nem igazán emlékszem a receptre, de mindig a maradék krumpliból készült. Akkoriban ritkábban ettünk húsfélét, és elég gyakran a sárgarépa főzelék, meg borsó mellé krumpli fasírtot,vagy bundás kenyeret ettünk. Az utóbbi időben már két alkalommal is elkészítettem:-), felhasználtam a megmaradt krumplikat.
Krumplifasírt
Hozzávalók:
- 3 db héjában főtt krumpli, vagy sült
- 1 tojás
- rozsliszt és fehér liszt 2/3-1/3 arányban ( összesen 2 ek)
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld
- só, bors, olaj
Elkészítés:
A sült krumplit villával szétnyomkodjuk.
Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, petrezselyemzöldet, a tojást, ízesítjük sóval borssal.
Jól összedolgozzuk és vizes kézzel pogácsákat formálunk, majd olajban megsütjük.
Melegen fogyasztjuk:-)
Csirkemell
Hozzávalók:
- egy nagy kicsontozott csirkemell, kiterítve akkora volt mint a két tenyerem
- só, bors, csipetnyi szárnyas fűszerpor
- 2 ek olaj
- 1 dl fehérbor
Elkészítés:
A csirke mellett bedörzsöljük a fűszerekkel és az egyik ek. olajjal jól bekenjük. Legalább egy órát pihentetjük.
Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk, majd rátesszük a mell filét.
Mindkét oldalát elősütjük, oldalanként kb 4-5 perc. Ami után megpirult felengedjük a borral és alacsony lángon pároljuk, kb. 15 percig.
Kiszedjük,majd pihentetés után szeleteljük.
Céklaköret
Hozzávalók:
- 3 db cékla
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- só,bors ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
- rozmaring
- 1 ek balzsamkrém
- 1 ek. méz
Elkészítés:
A céklát, répát meghámozzuk és felszeleteljük. A kerámiatálat kiolajozunk, majd beletesszük a feldarabolt zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel. A mézet kikeverjük az olívaolajjal, és összeforgatjuk vele .
A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Én egy kicsit korán tettem rá a balzsamkrémet, javasolnám , hogy csak akkor tegyétek rá,amikor már majdnem puha,mert akkor könnyebben puhul a cékla. Kb egy óra a sütési idő.
Grillezett húsokhoz köretnek kitűnő :-).
Jó étvágyat!