Talán gyerekkoromban ettem utoljára krumplifasírtot,nem igazán emlékszem a receptre, de mindig a maradék krumpliból készült. Akkoriban ritkábban ettünk húsfélét, és  elég gyakran a sárgarépa főzelék, meg borsó mellé  krumpli fasírtot,vagy bundás kenyeret ettünk. Az utóbbi időben már két alkalommal is elkészítettem:-),  felhasználtam a megmaradt krumplikat.
Krumplifasírt

Hozzávalók:

  • 3 db héjában főtt krumpli, vagy sült
  • 1 tojás
  • rozsliszt és fehér liszt 2/3-1/3 arányban ( összesen 2 ek)
  • 1 ek. vaj
  • 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld
  • só, bors, olaj

Elkészítés:
A  sült krumplit villával szétnyomkodjuk.
Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, petrezselyemzöldet,  a tojást, ízesítjük sóval borssal.
Jól összedolgozzuk és  vizes kézzel pogácsákat formálunk, majd olajban megsütjük.

Melegen  fogyasztjuk:-)

Csirkemell

Hozzávalók:

  • egy nagy  kicsontozott csirkemell, kiterítve akkora volt mint a két tenyerem
  • só, bors, csipetnyi  szárnyas fűszerpor
  • 2 ek olaj
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés:

A csirke mellett bedörzsöljük a fűszerekkel és az egyik ek. olajjal jól bekenjük. Legalább egy órát pihentetjük.
Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk, majd rátesszük a mell filét.

Mindkét oldalát elősütjük, oldalanként  kb  4-5  perc. Ami után megpirult felengedjük a borral és alacsony lángon pároljuk, kb. 15 percig.

Kiszedjük,majd  pihentetés után szeleteljük.

Céklaköret
Hozzávalók:

  • 3 db cékla
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • só,bors  ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • rozmaring
  • 1 ek balzsamkrém
  • 1 ek. méz

Elkészítés:

A céklát, répát meghámozzuk és felszeleteljük. A kerámiatálat kiolajozunk, majd beletesszük a feldarabolt zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel. A mézet kikeverjük az olívaolajjal,  és összeforgatjuk vele .
A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Én egy kicsit korán tettem rá a balzsamkrémet, javasolnám , hogy csak akkor tegyétek rá,amikor már majdnem puha,mert akkor könnyebben puhul a cékla. Kb egy óra a sütési idő.
Grillezett húsokhoz köretnek kitűnő :-).

Jó étvágyat!