Nagyon hosszú lenne a címe, ha felsorolnám baconba, zöldségekbe bújtatott csirkemell, pedig ezek kerültek az őzgerinc formába. Együtt sült a köret a hússal:-). Nem tartozik az energiaszegény ételek közé,de egy salátával 2-3 szelet belefér:-).
A recept csak egy ötlet és mindenki az ízlésének megfelelő zöldséget adhat hozza, persze lehet zöldség nélkül is készíteni pld így: https://blog.keva.hu/recept/kuglofsutoben-sult-csirkemell/, ízesítse is saját ízlés szerint, pld. nyugodtan mehet bele fokhagyma gerezd is, de én kihagytam. A lényege, hogy valamilyen színes ízletes zöldség is kerüljön bele,mert akkor amikor felszeljük jobban mutat és az íze is finomabb lesz.
Mindent nyers állapotban raktam bele, így a sütési idő is hosszabb volt,de ha valaki szeretné felére lerövidíteni az időt, akkor párolja meg a zöldségeket,illetve süsse elő a csirkemellet. Egy kicsit túlméreteztem az adagot, ezért a maradékot egy kis tepsibe raktam. Ha ránézünk bonyolultnak tűnik,de higgyétek el, egyáltalán nem az :-).Akkor nézzük mi került az őzgerincformába?!:-)
Hozzávalók:
- csirkemell filé 40-45 dkg
- egy nagy krumpli kb.20-25 dkg
- egy sárgarépa 12 dkg
- egy szelet cukkini héjastól kb.15 dkg
- 2 dl tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 15 dkg reszelt sajt (Trappista és Pannónia)
- 10 szelet bacon
- 3 nagy szelet Pápai gépsonka
- zöld fűszerek:petrezselyem,lestyán,zeller
- só,bors,néhány szelet csili paprika
- 2 ek zsemlemorzsa + a tepsi behintéséhez.
- 2 db tojás
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Megmossuk a csirkemellet kis csíkokra daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk.
Lereszeljük a zöldségeket a reszelő durva fokán, a legvégén a krumplit,hogy ne barnuljon meg.
A cukkinit megsózzuk.
Elkészítjük az öntetet, feltörjük a tojásokat, a tejföllel,joghurttal, reszelt sajttal összekeverjük ( kb. 5 dkg sajtot félre teszünk). Ízesítjük az apróra vágott zöld fűszerekkel,csilivel,sóval,borssal, teszünk bele 2 ek. zsemlemorzsát, jól összekavarjuk.
Egy őzgerincformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, majd kibéleljük a szalonnával, úgy hogy a széle kilógjon, én úgy raktam két bacon egy gépsonka,lehetőleg fedjék egymást.
Először a reszelt krumplit rakjuk, egy kicsit kinyomkodjuk a levét, ráteszünk a tejfölös öntetből,majd a sárgarépát, ismét az öntet, erre rátesszük a csirkemell,majd a reszelt cukkinit (nyomkodjuk ki a levét), rátesszük a maradék tejfölös masszát. A végén felhajtjuk a bacont.
Alufóliával beburkoljuk és 200 fokos sütőbe tesszük, a fólia alatt 1 órát sült, majd fólia nélkül sütjük ameddig a bacon elkezd pirulni, kb. 20-25 perc-ig.
Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe.
Amikor megsült kifordítjuk a formából megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal és a sütőpapíros tepsire tesszük és visszatesszük a sütőbe és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt és a sajt el nem olvad rajta.
Kicsit hűtjük, majd szeleteljük.
Mi házi zöld paradicsom salátával ettük,de természetesen bármilyen salátával kínálható.
Tip. A bacon sós,vigyázzunk a sózással.
Csodálatos! Művészet!
Köszönöm, kedves vagy Zsuzsa! 🙂