Az ünnepek után jól esik egy finom gulyás,melyet lehet készíteni a megmaradt pörköltből is. Én most csirkével készítettem.
Hozzávalók:
- 35-40 dkg csirkemell
- 5-6 db szárított vargánya
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db fehérrépa
- 1 szelet zellergumó
- 4 db közepes nagyságú krumpli
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 db tojás
- 2 ek. finomliszt, 1 ek. tönkölybúza liszt, 1 csapott ek .búzadara
- 2 tk. pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 közepes paprika
- 1 közepes paradicsom
- 1 ek. napraforgó olaj
- 1 mokkáskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi szemes kömény ( ez kimaradhat)
- egy szál szárított lestyán
Elkészítés:
Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a megmosott és felkockázott húst, fehéredésig dinszteljük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, beletesszük a szárított lestyánt és felengedjük vízzel.
Amikor felforrt a levest, hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget sárgarépát, petrezselymet,zellert, krumplit és a szárított vargányát.
Kis lángon, gyöngyözve főzzük .
Közben a tojásból és a lisztből,búzadarából nokedlitésztát készítünk, és bele szaggatjuk a levesbe, és még pár percig tovább főzzük.
Ha feljönnek a leves tetejére a galuskák elzárjuk a lángot a fazék alatt.
Forrón tálaljuk, lehet mellé adni csípős paprikát.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Lehet szemes babbal is készíteni.
A szárított lestyán finom ízt ad,régebben vegeta növénynek is hívták.