Az ünnepek után jól esik egy finom gulyás,melyet lehet készíteni a megmaradt pörköltből is. Én most csirkével készítettem.

Hozzávalók:

  • 35-40 dkg csirkemell
  • 5-6 db szárított vargánya
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 közepes db fehérrépa
  • 1  szelet zellergumó
  • 4 db közepes nagyságú krumpli
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 2 ek. finomliszt, 1 ek. tönkölybúza liszt, 1 csapott ek .búzadara
  • 2 tk. pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 közepes  paprika
  • 1 közepes  paradicsom
  • 1 ek. napraforgó olaj
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi szemes kömény ( ez kimaradhat)
  • egy szál szárított lestyán

Elkészítés:

Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot, megszórjuk a  fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a megmosott és felkockázott húst, fehéredésig dinszteljük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, beletesszük a szárított lestyánt és felengedjük vízzel.
Amikor felforrt a levest,  hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget sárgarépát, petrezselymet,zellert, krumplit és a szárított vargányát.
Kis lángon, gyöngyözve főzzük .

Közben a tojásból és a lisztből,búzadarából nokedlitésztát készítünk, és bele szaggatjuk a levesbe, és még pár percig tovább főzzük.
Ha feljönnek a leves tetejére a galuskák  elzárjuk a lángot a fazék alatt.

Forrón tálaljuk, lehet mellé adni csípős paprikát.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: Lehet szemes babbal is készíteni.

A szárított lestyán finom ízt ad,régebben vegeta növénynek is hívták.