Édesanyám receptje szerint tettem el a cseresznyét, igaz ő egy kicsit édesebben készítette. Lehet tenni a cseresznyébe fahéjat is, de én most nem tettem, mert a tavaly a fahéj nélküli jobban ízlett.
Hozzávalók:
3-3,5 kg körüli cseresznye, 2,5 l víz, 10 evőkanál cukor, egy mokkáskanálnyi szalicil (nekem még van :-))
Elkészítése:
A cseresznyét leszárazzuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk, langyos vízben legalább fél órán keresztül hagyjuk állni. A vizet cukorral felforraljuk, belekeverjük a szalicilt. Kóstoljuk meg és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot, vagy hígítsuk vízzel – majd cseresznyét dobunk a fővő szirupba, addig ameddig színt vált. Egy másik lábasba vízbe állítjuk az üvegeket, és felmelegítjük . Egy szűrőkanál segítségével a forró tiszta üvegekbe szedjük a cseresznyét. Ledugaszoljuk, a fémkupak alá szoktam tenni frissen tartó fóliát, vagy celofánt és ennek a tetejére is szórok szalicilt. A kompótot száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.