Édesanyám receptje szerint tettem el a cseresznyét, igaz ő egy kicsit édesebben  készítette. Lehet tenni a cseresznyébe fahéjat is, de én most nem tettem, mert a tavaly a fahéj nélküli jobban ízlett.

Hozzávalók:
3-3,5 kg  körüli cseresznye, 2,5 l víz, 10 evőkanál cukor, egy mokkáskanálnyi szalicil (nekem még van :-))

Elkészítése:
A cseresznyét leszárazzuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk, langyos vízben legalább fél órán keresztül hagyjuk állni. A vizet  cukorral felforraljuk, belekeverjük a szalicilt.  Kóstoljuk meg és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot, vagy hígítsuk vízzel – majd cseresznyét dobunk a fővő szirupba, addig ameddig színt vált.  Egy másik lábasba vízbe állítjuk az üvegeket, és felmelegítjük . Egy szűrőkanál segítségével  a forró tiszta üvegekbe szedjük a cseresznyét. Ledugaszoljuk, a fémkupak alá szoktam tenni frissen tartó fóliát, vagy celofánt és ennek a tetejére is szórok  szalicilt. A kompótot száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.