Nagyon  könnyű, frissítő nyári sütemény,de akár ünnepi asztal  desszertje is lehet. Ez a mennyiség nekem egy közepes őzgerincformára és 4 darab muffinra volt elég.
Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor ( vagy édesítőszer,nálam eritrit)
  • 1 tasak vaníliacukor
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • porcukor ízlés szerint a sütemény hintéséhez

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások sárgáját a cukor felével és a vanília cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a jól megmosott egész citrom reszelt héját és levét, az olvasztott vajat és a sütőporral elkevert lisztet.

Megmossuk a habverőt és szárazra töröljük, felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukor másik részével.

Majd hozzáadjuk a tojásfehérjék keményre felvert és a cukor másik felével dúsított habját, és kanállal óvatosan összekeverjük, ne törjön össze a tojáshab.

A masszát vajazott, lisztezett őzgerinc   és muffin formába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük – tűpróbával ellenőrizzük.

( eredeti receptben 20 perc volt,de nálam annyi idő nem volt elég).

dsc_0675-large

A tetejét porcukorral meghintjük.

dsc_0728-large

Nagyon finom a délutáni kávé  mellé 🙂

Meghívhatlak a kertbe egy kávéra? A muffínt , vagy a szeletelt süteményt kéred? 🙂

dsc_0844-large

dsc_0868-large

Köszönöm szépen, hogy követtek! 🙂