Már nagyon régóta tervezem a céklaleves készítését, valamiért mindig elmaradt.

Az akciós gömbcékla többfajta céklaétel kipróbálására ösztönzött.

Ma a krémlevest próbáltam ki

Hozzávalók:

1 darab gömb cékla
1 db sárgarépa
1 db kisebb krumpli
1 kis szál petrezselyem
1 db kisebb lila hagyma
1 evőkanál olíva olaj

5 dl zöldség alaplé vagy húsleves
1 evőkanál joghurt
fél dl tejszín
fél citrom leve

Elkészítés:


A hozzávalókat meghámozzuk, a hagymát apróra, a céklát, a krumplit,répát,petrezselymet kockákra vágjuk.Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket,sózzuk. Rácsepegtetjük a citrom levét, felengedjük húslevessel és puhára pároljuk. Turmixoljuk és visszatesszük a tűzhelyre adunk hozza kb 2 dl vizet, hogy krémleves állagú legyen . Egy tányérban elkeverjük a joghurtot a tejszínnel hígítjuk a forró levessel, majd hozzáadjuk Kiforraljuk és forrón kínáljuk , ha szükség sózzuk.


Leves betétnek fetát, vagy juhtúrót, vagy kecskesajtot adunk, de pirított magvakkal is gazdagíthatjuk, kínálhatunk mellé előfőzött, vagy sütött céklaszeletet.