Írhatnám azt is Dubarry csirkemell brokkolival :-). ha valami új ízre vágynátok érdemes kipróbálni, kiadós. Akár ünnepi ebédnek is kiválló. Korábban karfiollal készítettem, illetve egy alkalommal úgy is csináltam , hogy fele brokkoli-fele karfiol. Mindenképpen finom. Lehet kínálni rizzsel, krumplipürével.
Tudtátok,hogy a brokkoli az egyik legjobb méregtelenítő zöldség, könnyen emészthető és antioxidáns hatású.
Ha szeretnétek kicsit könnyedebb ételt készíteni gondoljatok a brokkolira ! 🙂
Fent a képeknél fázisfotók!:-)
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 nagy szelet csirkemell filé
- 6-7 darab brokkolirózsa
- fűszerek: só, bors,szerecsendió ízlés szerint, teáskanál fűszerpaprika
- 2 ek. tönkölyliszt
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 6-8 dkg reszelt trappista sajt
- 2 szelet paradicsom
- csipetnyi szódabikarbóna
- petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy lábasba beleöntünk egy bögre vizet csipet sót, csipetnyi szódabikarbonát adunk hozzá és felforraljuk. Amikor felforr a víz belerakjuk a brokkoli rózsákat , és roppanósra főzzük ( 3-4 perc), leszűrjük,majd hagyjuk lecsöpögni.
A csirkemell filét hosszában félbevágjuk , kicsit megütögetjük a késsel, majd sózzuk , borsozzuk .
A lisztet összekeverjük a paprikával és beleforgatjuk a hús szeleteket.
Teflon serpenyőben olajat hevítünk és a csirke mellett elősütjük, oldalanként kb. 3-3- percig.
Egy kerámia tepsit a vajas papírral körbekenünk és ebbe átszedjük a húst. Erre tesszük a roppanósra főtt brokkolit.
A tepsiben amiben a húst elősütöttük elkészítjük a mártást. A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Közben fűszerezzük sóval, szerecsendióval, beletesszük a reszelt sajt 2/3-át. Ezt a masszát kanállal rászedjük a brokkolira, a tetejére rátesszük a paradicsom szeletet,ráhintjük a megmaradt reszelt sajtot és forró sütőbe toljuk, addig sütjük ameddig szép színt kap és a sajt ráolvad. (Nálam 180 fokon kb. 20 percig sült. )
Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!:-)