A legfinomabb a borsófőzelék a frissen bontott borsóból:-), ilyenkor gyakran készítek, és csak önmagában feltét nélkül is szívesen fogyasztjuk. Mondhatnám, hogy hagyományos módon főzöm a borsófőzeléket, ahogy édesanyámtól tanultam, csak annyi különbséggel, hogy rozslisztet teszek a fehér liszt helyett.
Hozzávalók:
- 40-50 dkg g zöldborsó
- 1 csapott ek. rozsliszt
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- só ,bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 1 teáskanál zöld petrezselyem
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A borsót beletesszük a lobogó vízbe, és kb. 10 percig főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk,apróra vágott friss petrezselyemzölddel ízesítjük.
Egy serpenyőben az olajat felhevítjük a liszttel elkeverjük, de csak 1 percig hevítjük, majd hozzáadjuk a paprikát, hideg tejjel felengedjük, csomómentesre kevergetjük és hozzáadjuk a főzelékhez. Ha szükség utánaízesítünk.
Mi most tükörtojással és 1-2 szelet rántott vargányával ettük, de finom virslivel,vagy önmagában is.