Villámgyorsan elkészíthető bögrés süteményt hoztam, mindenből egy, könnyű megjegyezni a receptet .
Mérce a bögre ( 3 dl).
Hozzávalók :
- 1 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre darált mák
- fél bögre cukor( eredeti receptben 1 bögre, lehet nyírfacukrot is tenni )
- 1 db tojás
- fél tasak sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj+ a tepsi kikenéséhez
- csipet só
- egy bögre magozott meggy + egy evőkanál cukor
Elkészítés:
A meggyet egy evőkanál cukorral összekavarjuk és egy kicsit felforraljuk,ha felforrt a lángot lezárjuk (én előző este készítettem elő).
A tojást ketté választjuk , a fehérjéhez adunk egy csipet sót és kemény habbá verjük.
A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd beletesszük a hozzá valókat liszt (ebbe belekeverjük a sütőport), mák, tej, olvasztott vaj,vaníliás cukor ,reszelt citromhéj.
Elektromos habverővel jól összekeverjük, majd óvatosan bele kavarjuk a tojás kemény habját ( előfordult, hogy úgy készítettem,hogy nem választottam szét a tojást,csak összekavartam, úgy is jó volt,de az eredeti receptben külön választva írja).
A tortasütőt kivajazzuk,meglisztezzük (28 cm. átmérőjű kapcsos torta sütő) majd beleöntjük a masszát, és rászórjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet .
Előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Sütési idő 35 perc. ( azért érdemes tűpróbát alkalmazni, mert a mák sötét színű és első alkalommal amikor készítettem,nem vettem észre,hogy nem sült meg eléggé).
Jó étvágyat !