Biztos, hogy megfelelően táplálkozik? Sokszor meg is vagyunk győződve, hogy igen.

A cukorbetegek étrendjét, étkezés gyakoriságát, szénhidrát, kalóriatartalmát az orvos határozza meg,de egyénileg eltérő lehet. Nem mindegy, hogy a beteg ülőmunkát,vagy fizikai munkát végez, szükség fogynia, vagy nem.
Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegnek kerülni kell az “üres” kalóriákat ezek a cukros üdítők, sütemények, édességek.
Törekedjünk nagyobb rosttartalmú barna,teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó élelmiszerek fogyasztására és vigyázni kell a magas cukortartalmú gyümölcsök ( szőlő,banán, szilva) fogyasztására.

Gyakori hibák:

-azt hisszük, hogy kevesebbet eszünk, mint mások

Pedig nem, sőt sokan nincsenek tisztában az adagok valódi méretével. Pl a múlt héten egyik beteg meg volt győződve, hogy keveset eszik és kiszámítottuk a reggelije 70 gramm CH volt, és ezen a beteg saját maga is elcsodálkozott.
Tipp  : cserélje le a nagy bögrét,  tányért kisebbre, így kevesebbet fog enni, persze akkor, ha nem szed újra. A tányér negyedén legyen keményítő tartamú  szénhidrát, másikon fehérje, a maradék felén pedig zöldség

-túl sok készételt fogyasztunk
A készételek energia, szénhidrát, zsírtartalma nagyobb , minta magunk által készített étel. Ha nincs idő főzni érdemes megnézni a készétel címkéjén, hogy mit és milyen adalékanyagot tartalmaz , ha ételt rendel érdeklődjön a tápanyagtartalomról.

-fizikai aktivitás után túlesszük magunkat
Egy 100 gramm tepertős pogácsa “ledolgozásához” egy 70 kg-s felnőttnek 1,5 órát kell gyalogolni.

-“csak egy salátát eszem ”

Fontos odafigyelni a dresszingre, sok cukormentes dresszing zsírtartalma nagy. Próbálja ki olíva olajjal, citromlével készíteni a salátát

-“egy kis sütemény ,vagy sör nem árt”

Nem,de igen nehéz a mértéket tartani,mert egy süteményből hamar lesz kettő, egy pohár sörből egy korsó.

Ne engedjünk a kísértésnek:-)

A jegyzet alapjául szolgált a Diabetes lap különszáma.