A cékla az egyik legegészségesebb “téli” zöldség magas antioxidánstartalma, tele van ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot,vitamint tartalmaz.
Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, elteszik télire üvegekbe, vagy kész cékla savanyúságot vásárolnak, amiben hozzáadott cukor, tartósítószer is van. Nekem a gömbcékla a kedvencem, annyira édes és finom , nem érzem rajta a sokak által említett “föld ízt”. Kiváló grillezve, vagy sütve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve,

Ma egy nyers céklasalátát készítettem.

Hozzávalók:
1 db gömbcékla kb 20 dkg
1 db sárgarépa 10 dkg
1 db alma kb 10 dkg
1 db mandarin és fél kisebb citrom kifacsart leve
1 kis csipet só

Elkészítés:
A céklát , az almát és a sárgarépát durvára reszeljük.

Ráteszünk egy csipet sót , és a frissen facsart citrom és mandarin levét.
Összekeverjük, kb 20 perc múlva tálaljuk.

Lehet dióval gazdagítani.

de most krumplis tészta kísérője volt.
A krumplis tésztát ma két evőkanál zabpehellyel gazdagítottam. Ezzel a céklasalátával cukorbetegek is beiktathatják az étrendjükbe.( persze beszámolva a napi CH tartalomba). Lehetőleg előtte valamilyen zöldség levest, zöldbab, vagy káposzta levest, vagy húslevest csak zöldséggel érdemes fogyasztani.