Előző bejegyzésben említettem,hogy ma padlizsánt készítettem, most báránysült mellé. Remek párosítás a bárány és a padlizsán.:-)
Hozzávalók:
- 1 db tejes bárány első combja
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek görög joghurt
- rozmaring friss és szárított
- só, frissen őrölt bors
- néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A bárányhúst lehártyázzuk,mosás után szárazra töröljük.
Elkészítjük a pácot. A joghurtot frissen őrölt borssal, száraz rozmaringgal , 2 evőkanál olíva olajjal összekeverjük.Ezzel jól bekenjük a combot. Lefóliázva hűtőbe tesszük (nálam egy éjszakát volt kb 12 óra)
Kivesszük a hűtőből hagyjuk 20 percig szoba-hőmérsékleten, majd sózzuk,frissen őrölt borssal meghintjük,kis vágásokba fokhagyma gerezdet teszünk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és 250 fokos sütőbe toljuk a húst ,mindkét oldalát megpirítjuk,a sütőt visszaállítjuk 160 fokra. A tetejére friss rozmaring ágat teszünk,felengedjük fehér borral, és lefedve 160 fokon sütjük. Addig pároljuk fólia alatt ameddig a hús kezd elválni a csonttól, közben locsolgatjuk a zafttal kb 40 -50 perc alatt el is készült. A végén még egy kicsit rápirítunk .
Kis pihentetés után kínáljuk.
Most padlizsán variációkkal,illetve néhány sütőben sült krumplival kínáltam.
Ameddig sült a bárány egy padlizsánt héjával együtt megsütöttem.
Majd a tetejét felvágtam ,kikapartam a húsát.
Egyik részéből mártogatós készült, a padlizsán húsát elkevertem egy evőkanál joghurttal, kis reszelt hagymát,néhány csepp citromlevet,sót,borsot adtam hozzá.
A sült padlizsánt, megtöltöttem cukkini raguval,mely így készült: https://blog.keva.hu/recept/cukkini-ragu-2/, tetejére light mini mozzarellát tettem , és a sütőbe tettem annyi ideig ameddig a mozzarella ráolvadt.
Jó étvágyat kívánok!