A Balatonból kifogott halnak szerintem nincs párja,teljes más az ízvilága,mint az üzletinek. Persze van egy-két halfajta amit onnan szerzek be. Nem is tudom a Balaton mellett miért a hekk a népszerű hal?!
Igaz könnyebb enni,mert nincs benne szálka, a keszegben bizony bőven.
Igyekszem jól beirdalni,de azért óvatosan kell enni.
Most paprikás kukoricadarás lisztbe forgattam.
Hozzávalók:
- nálam 4 db keszeg
- 1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 ek kukoricadara
- tk paprika
- só,bors
- olaj a sütéshez kb 1 dl
- 1 db citrom
Elkészítés:
A halat egy vágódeszkára tesszük és késsel kb.3 mm-ként bevagdossuk.
Egy fél citrom levével meglocsoljuk a beirdalt halakat, néhány percig hagyjuk, majd papírtörlőre tesszük szárazra törüljük. Sózzuk,borsozzuk.
Összekeverjük a lisztet. Egy serpenyőbe olajat teszünk és forró olajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük,hogy a felesleges olajat leitassuk.
Én most Montenegrói krumplival és két fajta mártogatóssal kínáltam.
Paradicsomos mártogatós:
Hozzávalók:
- egy doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 db sárgarépa
- 2-3 szelet zeller+ néhány levél
- 1 db újhagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 tk méz (vagy édesítő)
- csipetnyi csili
- 1 ek olívaolaj
- 2 db szárított paradicsom
- 2 dkg vaj
- 1-2 levél bazsalikom és petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldséget megpucoljuk és daraboljuk. Olívaolajon először a hagymát fonnyasztjuk,majd hozzáadjuk a vajat, a répát,zellert, fokhagymát mézet,kicsit pirítjuk,majd felengedjük a paradicsommal. Ízesítjük sóval,csilivel.
Megpároljuk.
A végén turmixoljuk, 1-2 dl vízzel hígítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet ,bazsalikomot (keveset,mert ebben a mártásban a zeller íz dominál).
Mártogatósként használjuk.
Tipp: ha marad belőle remek tésztaszósz
https://blog.keva.hu/recept/montenegroi-tepsis-krumpli/
Jó étvágyat kívánok!:-)
Korábban is készítettem paradicsomos mártást zellerrel,de a sárgarépa ötletét Rossi Salvatoretól hallottam:-)