Gyerekkorom kedvenc hétköznapi:-) levese volt. Kicsi mamám (nagymamám,csak mindenki kicsi mamának hívta) korán reggel feltette főni a füstölt húst,hogy ebédre elkészüljön:-), közben mondogatta ,
hogy másnap sokkal finomabb a paszuly leves. Én akkor azt hittem,azért mondja, hogy két nap is jó szívvel egyem meg ugyanazt az ételt, picit válogatós gyerek voltam.:-) Volt egy drága nagybátyám Pali bácsi,
aki nagyon szerette az ínyencségeket, viszont pénteki napon mindig paszulyleves került az asztalára.
Hozzávalók:
- egy darab füstölt ( kb fél kg)
- 40 dkg száraz tarka bab
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 csapott evőkanál liszt ( egyik kanál teljes kiőrlésű,de mindkettő lehet az)
- só
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 kávéskanál ecet
- néhány szál ecetes tárkony
- 1 paprika
- 1 csomó petrezselyemzöld, egy szál petrezselyem
Elkészítés:
A babot előző este megmosom, majd beáztatom hideg vízbe ( kb 8 óra) .
A füstölt húst megmosom felteszem főni a babbal együtt, amikor felforrt a vizet leöntöm , majd ismét felengedem vízzel és felteszem főni. Amikor majdnem puha a bab és a tarja hozzáadom a hagymát, a paprikát,petrezselymet.
Amikor megfőtt, elkészítem a rántást ,serpenyőben olajat hevítek,beleteszem a lisztet, amikor zsemleszínű ( teljes kiőrlésű már kezdetben barna!) hozzáadom a fűszerpaprikát. A rántást hideg vízzel engedem fel, majd a levesbe teszem, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Összeforralom, beleteszem az ecetet és a tárkonyt is . Ha kell, utánasózok ( a tárkony is sós ecetben van,illetve a füstölt hús is sós).
Mi a bablevest mindig piros kibédi hagymával, tavasszal pedig zöld hagymával ettük 🙂 (lila hagymával ettük).
Jó étvágyat!