Gyerekkorom kedvenc hétköznapi:-) levese volt. Kicsi mamám (nagymamám,csak mindenki kicsi mamának hívta) korán reggel feltette főni a füstölt húst,hogy ebédre elkészüljön:-), közben mondogatta ,
hogy másnap sokkal finomabb a paszuly leves. Én akkor azt hittem,azért mondja, hogy két nap is jó szívvel egyem meg ugyanazt az ételt, picit válogatós gyerek voltam.:-) Volt egy  drága nagybátyám Pali bácsi,
aki nagyon szerette az ínyencségeket, viszont pénteki napon mindig paszulyleves került az asztalára.

Hozzávalók:

  • egy darab füstölt ( kb fél kg)
  • 40 dkg száraz tarka bab
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál  olaj
  • 2 csapott evőkanál liszt ( egyik kanál teljes kiőrlésű,de mindkettő lehet az)
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál ecet
  • néhány szál ecetes tárkony
  • 1 paprika
  • 1 csomó petrezselyemzöld, egy szál petrezselyem

Elkészítés:
A babot  előző este megmosom, majd  beáztatom  hideg vízbe ( kb 8 óra) .
A füstölt húst megmosom felteszem főni a babbal együtt, amikor felforrt a vizet leöntöm , majd ismét felengedem vízzel és felteszem főni. Amikor majdnem puha a bab és a tarja hozzáadom  a hagymát, a paprikát,petrezselymet.
Amikor  megfőtt, elkészítem a rántást ,serpenyőben olajat hevítek,beleteszem a lisztet, amikor zsemleszínű ( teljes kiőrlésű már kezdetben barna!) hozzáadom a fűszerpaprikát. A rántást  hideg vízzel engedem fel, majd a levesbe teszem, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Összeforralom, beleteszem  az ecetet és a tárkonyt is . Ha kell, utánasózok (  a tárkony is sós ecetben van,illetve a füstölt hús is sós).

Mi a bablevest mindig piros kibédi hagymával, tavasszal pedig zöld hagymával ettük 🙂  (lila hagymával ettük).

Jó étvágyat!