Télen egy- két alkalommal szoktam füstölt hússal bablevest főzni. Nem tartozik az  energiaszegényebb ételek közé, de alkalmanként belefér. Mi hagymával szoktuk enni, így ették a nagyszüleim,majd a szüleim is.
Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab
  • 1 db hagyma
  • füstölt oldalas
  • 1 tk ecet
  • 1 ek. tönkölybúza liszt
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db  fehérrépa
  • 1 db  paprika
  • 1 ek olaj
  • 1 tk. édesnemes piros paprika

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk, másnap feltesszük főni, amikor felforr az első főzőlevet leöntjük.
A füstölt húst főzés előtt egy-két órával beáztatjuk,majd a babbal feltesszük főni.
Amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát ( én egészben teszem bele, a végén kidobom) .

Amikor megpuhult a bab , a füstölt oldalas is , egy teflon serpenyőben rántást készítünk , az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk,majd rátesszük a piros paprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk.Amikor felfő beleöntjük a levesünkbe. A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni.
Tálaláskor lehet tejfölt adni hozzá,de nálunk ez általában elmarad 🙂 Mi tavasszal zöldhagymával, télen lila hagymával esszük.

Jó étvágyat!