Hóesés, télies idő,ilyenkor a legjobb egy finom tartalmas leves. Ebben a levesben van keleti fűszer , illetve zöld fűszernövény is. Cukorbetegeknek , vegetáriánusoknak, de mindenkinek szívesen ajánlom ezt a , laktató levest.
Ha szeretnél egy tartalmas levest hideg téli napokon mindenképpen próbáld ki 🙂
Hozzávalók:
2 dl-es bögre savanyú szálas káposzta
2 dl-es bögre előfőzött gersli
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
2 szelet zeller ( kb fele mint a petrezselyemgyökér)
2 evőkanál apróra vágott póréhagyma
5-6 szelet szárított vargánya, illetve 4-5 szelet mirelit vargánya
1 evőkanál olíva olaj
2 dkg vaj
1 teáskanál zabliszt
1 dl főzőtejszín
só,bors, késhegynyi kurkuma, késhegynyi curry
zöld fűszerek: szárított kapor csipetnyi, szárított lestyán csipetnyi szárított petrezselyem
2-3 szelet paprika
1 db szárított paradicsom
Elkészítés:
A fazékba tesszük az olíva olajat és a vajat , erre rátesszük a hagymát elkezdjük dinsztelni, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a mirelit vargányát, majd rászórjuk a lisztet,a kurkumát, curryt és felengedjük hideg vízzel, először egy csészével, majd hozzáadjuk a szálas káposztát, a beáztatott vargányát, és kb egy liter hideg vizet. Ízesítjük a zöld fűszerekkel, paprikával paradicsommal, sóval frissen darált borssal. Alacsony lángon főzzük ameddig megpuhulnak a zöldségek. Ekkor hozzáadjuk a az előfőzött gerslit.
Egy tálba tesszük a tejszínt, egy merítőkanál forró levessel hígítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez, ha felforrt, lezárjuk a lángot.
Forrón kínáljuk.
Jó étvágyat!

Tipp. Ha nincs vargánya használjunk barna csiperkét, vagy laska gombát.
Mackónak nagyon tetszik 🙂
