A házi kakasnak nincsen párja. Már második alkalommal készítek belőle levest, leírhatatlan finom íze van.  Emlékszem gyerekkoromban azt mondta nagymamám, hogy a kakasból nem lesz szép húsleves?! Nagymamámat kicsi mamának hívtam,de nem csak én,hanem az unokatestvéreim is. A napokban beszéltem az egyik  unokatestvéremmel,egyben gyerekkori játszótársammal és sikerült könnyet csalnia a szemembe. Azt mondta : Kicsi mama büszke lenne az ételeidre”, ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna. Gyöngyi a mai levesem  lejegyzésekor Te jártál az eszembe !

Hogy is készült? Felhasználtam mindent amit a hűtőben találtam.

Hozzávalók:

  • kakashús (nálam egy egész comb, szárny, mellcsont,zúza,kakastaréj)
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemzöld
  • 1 db lila karalábé
  • 1 szelet kelkáposzta
  • 1 dl borsó
  • 4-6 gerezd karfiol
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 db csiperke gomba
  • zöld fűszerek:zellerlevél,petrezselyemlevél,lestyán
  • só,bors

 

Elkészítés:

A kakast kb 3 liter  hideg vízben  feltettem főni,alacsony hőfokon. Amikor felforrt lehaboztam.
Közben a zöldségeket megpucoltam, feldaraboltam . Hozzáadtam a leveshez kivéve a zöldborsót és a karfiolt. Ízesítettem a fűszerekkel sóval ,borssal ( most darált borsot tettem). Szeretek gazdagon hozzáadni zöld fűszert,mert finom ízt ad. Utolsó 5-6 percben beletettem a karfiolt és a borsót is. Ha szükség a végén ízesítjük.
Tálaskor frissen vágott petrezselyemzölddel kínáltam.

DSC_0702 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok!

Tipp. Lehet gazdagítani krumplival vagy galuskával. A fenti  formában fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe.

ha idős kakast főzünk,csak akkor zöldségeljük be,ha félig puha a hús.