A házi kakasnak nincsen párja. Már második alkalommal készítek belőle levest, leírhatatlan finom íze van. Emlékszem gyerekkoromban azt mondta nagymamám, hogy a kakasból nem lesz szép húsleves?! Nagymamámat kicsi mamának hívtam,de nem csak én,hanem az unokatestvéreim is. A napokban beszéltem az egyik unokatestvéremmel,egyben gyerekkori játszótársammal és sikerült könnyet csalnia a szemembe. Azt mondta : Kicsi mama büszke lenne az ételeidre”, ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna. Gyöngyi a mai levesem lejegyzésekor Te jártál az eszembe !
Hogy is készült? Felhasználtam mindent amit a hűtőben találtam.
Hozzávalók:
- kakashús (nálam egy egész comb, szárny, mellcsont,zúza,kakastaréj)
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemzöld
- 1 db lila karalábé
- 1 szelet kelkáposzta
- 1 dl borsó
- 4-6 gerezd karfiol
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 db csiperke gomba
- zöld fűszerek:zellerlevél,petrezselyemlevél,lestyán
- só,bors
Elkészítés:
A kakast kb 3 liter hideg vízben feltettem főni,alacsony hőfokon. Amikor felforrt lehaboztam.
Közben a zöldségeket megpucoltam, feldaraboltam . Hozzáadtam a leveshez kivéve a zöldborsót és a karfiolt. Ízesítettem a fűszerekkel sóval ,borssal ( most darált borsot tettem). Szeretek gazdagon hozzáadni zöld fűszert,mert finom ízt ad. Utolsó 5-6 percben beletettem a karfiolt és a borsót is. Ha szükség a végén ízesítjük.
Tálaskor frissen vágott petrezselyemzölddel kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp. Lehet gazdagítani krumplival vagy galuskával. A fenti formában fogyókúrázók is beilleszthetik az étrendjükbe.
ha idős kakast főzünk,csak akkor zöldségeljük be,ha félig puha a hús.