Kedvenc téli gyümölcsöm egyike:-),  zsírégető gyümölcsnek is hívják :-)tény hogy önmagában csak az ananásztól fogyni nem lehet, de nagyon egészséges.
Fontos figyelni arra, hogy  friss ananászt vásároljunk. Az ananász kompót hozzáadott cukorral készül. A friss ananász sárga és kellemes illatú, levelei pedig zöldek, frissek, vaskosak. Egy nagyon ötletes képet találtam :-),ha nem is fogunk ananászt termeszteni, de a képen látható bújtatással akár szobanövényt  is nevelhetünk. Én biztos, hogy ki fogom próbálni és ha sikerül akkor már saját fotót is felteszek.

Néhány információ az ananászról:
Az ananász  számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz – különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk. Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri . Tartalmaz egy enzimet -a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését.A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg!A bromelin mellett ugyanis folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat éppúgy nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint A-, B- és C- és E-vitaminokat. Már 30 dkg friss ananász fedezi a 2000 Kcal-ás étrend melletti napi C-vitamin-szükségletet! Az emberi szervezet számára kitűnően hasznosítható, egészséges összetevők mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rendkívül magas rosttartalma igen jótékony hatást gyakorol az emésztőszervrendszerre.

Forrás: Mindmegette.hu

Foto: heretacsko.hu

100 gramm ananászban 12 gramm CH,50 KKcal van, ma egyik cukorbeteg rá is kérdezett, hogy ugye nem  javasolt a cukorbetegeknek? Természetesen ehetnek a cukorbetegek is ananászt, a CH beszámolásával, pl egy kis étkezésre, akár ebéd utáni desszertnek is kitűnő. 🙂