Miért együnk paradicsomot?

Elsősorban azért, mert nagyon finom,természetesen a nap érlelte paradicsomról beszélek. Már többen is megjegyezték, hogy sok paradicsomot használok az ételek készítésénél:-). Valóban, elsősorban azért,mert nyersen,

sülve-főve:-)) szeretjük.

Néhány érdekesség a paradicsomról:

Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele szőlőcukor és gyümölcscukor. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin.

Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni.

A paradicsom szénhidrát tartalma 100 grammban, 3.8 gramm CH van, cukorbetegek 15-20 dkg-g szabadon fogyaszthatják, vagyis nem kell beszámolni a megengedett napi szénhidrát tartalomba.Alacsony a kalória tartalma

is 100 grammban 18 Kcal van. Paradicsom fajtabemutató volt a fővárosban, ahol megtudhattuk, hogy a paradicsomban termelődő lycopin nevű anyag ugyan nem csodaszer, mint ahogyan többen is hirdetik, de olyan jót tesz

az embernek, hogy majdnem annak nevezhető. Dr. Helyes Lajos tanszékvezető, a Szent István Egyetemről, tartott lebilincselő előadást a paradicsomról, kiemelve fogyasztásának gyógyhatásait. Kifejtette, hogy a

paradicsomban termelődő lycopin nevű anyag ugyan nem csodaszer, mint ahogyan többen is hirdetik, de majdnem annak nevezhető, mivel a rákbetegség számos fajtájának kialakulása ellen hatásos. Amellett a magas

vérnyomás ellen is hat, a szívinfarktus veszélyét csökkenti. Ezen kívül a koleszterin szint szabályozásában, és a cukorbetegség megelőzéssében, annak szövődményeinek enyhítésében is hatékony.Olyan módon hatásos, mint

a vörösborban levő rezveratrol, de sokkal könnyebben adagolható és sokkal olcsóbban is. A vörösborból napi 3-5 pohárral kell meginni a hatásos mennyiség eléréséhez, paradicsomléből pedig elegendő a napi 1,5-2.0

dl.Különösen érdekes, hogy a nyers paradicsomból a benne levő lycopinnek csak kis része szívódik fel a szervezetünkbe, viszont a hőkezelt paradicsomból (ivólé, ketshup) az egész mennyiség felszívódik. Veszteség nincs,

mert a lycopin hőálló, csak az a különbség, hogy hő hatására olyan formájú lesz, amelyet a gyomor fel tud venni és hatékonyságából nem veszít. A fajtabemutatón 24 fajtát lehetett megszemlélni és megízlelni, majd tetszés

szerint rangsorolni. Az 1. helyezett lett a Siófoki édes nevű fajta. Folyton-növő, fürtös, bogyói oválisak, de néha csepp alakúak. 25-30 mm hosszúságúak, élénkpirosak. Legfőbb értéke a magas cukortartalom, melyhez

harmonikusan illeszkedik savtartalma, és nagyon kellemes „békebeli” paradicsom íze van.

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/2206/