Sokszor gond, illetve inkább kérdés, hogy mi kerüljön az asztalra, hogy változatos legyen , kevés időt töltsünk a konyhában, másik fontos szempont,hogy egészséges, laktató legyen. Most sertéssültet készítettem combból és háromféleképpen kínáltam. Persze lehet választani csirkét, vagy halat is.
Először elkészítem a pörgős bulgurt:-)
Hozzávalók:
- 1 bögre bulgur
- egy evőkanál olíva olaj
- 1 evőkanál apróra vágott hagyma
- 2 bögre víz
Elkészítés:
Egy lábosban a hagymát az olíva olajon dinsztelem ,hozzáadom a bulgurt és egy kicsit pirítom. Közben felmelegítem a dupla mennyiségű vizet. Sózom, és ráöntöm a forró vizet, lefedve alacsony lángon párolom, közben 2-3 alkalommal megrázom, majd kavarok rajta.Amikor majdnem elpárolódott a víz, lezárom a lángot és lefedve hagyom .
Közben elkészítem a cukkinis-sárgarépát.
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
20 dkg cukkini
1 duci gerezd fokhagyma
1 db szárított paradicsom
2 csipet szárított petrezselyem
1 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
Feldarabolom a megmosott cukkinit és a megpucolt sárgarépát kb egyforma nagyságú darabokra.
A serpenyőbe teszem az olíva olajat,erre ráteszem a sárgarépát, a cukkinit, a feldarabolt szárított paradicsomot, majd a zúzott fokhagymát. Meghintem gazdagon petrezselyemmel és kis sót adok hozzá.Egy leheletnyi :-), vagyis csak egy teáskanálnyi vizet adok hozza, hogy párolódjon,de csak roppanósra kb 5 percig hagyom a tűzhelyen.
Külön-külön is lehet kínálni a bulgurt és a színes zöldséget, összekavarva más ízt kap. Meg lehet hinteni kis kaporral. Akkor ismét egy új ízt kaptunk. remekül passzol a kovászos uborkával:-)
Az idén bébi cukkinit is kovászoltam, az üveg aljába egy kis cukkinit raktam, középen elhasítottam. Finom roppanósra ért. Újabban nem teszek kenyeret, hanem csak szárított kovászt teszek. Persze gazdagon megrakom kaporral az üveget.
Sült hús.
A sertéscombból 8 szeletet vágtam, sóval borssal hintettem.
Kicsit hagytam a húst pihenni ,majd serpenyőbe olíva olajat , vajat tettem, mkét oldalát megpirítottam, hozzáadtam két gerezd fokhagymát,majd 1 dl száraz vörös bort, majd 1 dl vizet Alacsony hőfokon pároltam.




Jó étvágyat!