Amikor betegekkel beszélgetek szóba kerül a főzés, és azt tapasztalom,hogy nagyon ritkán kerül az asztalra a zöldbableves. Most kedvcsinálóként ajánlom Nektek:-)

 

Mirelit zöldbabot használtam, 1 db kisebb répát és 1 db kis hagymát apróra vágtam,1 db nyers paradicsom (ízlés szerint zöld paprika is). (bevallom répát nem mindig teszek a levesbe,mert anélkül a családom jobban szereti). A leveses fazékba lobogó forró vízbe beleteszem az előbb előkészített zöldségeket, sót és ételízesítőt ízlés szerint és puhára főzöm.Világos rántást készítek (egy csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, + 1 evőkanál olaj), felöntöm hideg vízzel és belekavarom a készülő levesbe. Hozzáadok ecetet ízlés szerint,a végén bőven megszórom petrezselyem zölddel.
Erdélyben gyakran főznek zöldbab levest, ott zöld paszuly levesnek hívják.
Ha a zöld bablevesre gondolok,mindig ez a történet jut eszembe : unokabátyám, aki református lelkész volt júniusban meglátogatta a nagynénémet. Jucika nénje rögtön ebéddel kínálta” finom újdonsággal” ez volt a zöld paszuly leves :-). Erre megszólal az unokatestvérem” jaj  néném bármit adjon csak ezt ne, mert bárhova mentem a héten mindenki újdonsággal kínált” :-))))!

A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.   Hetente valamilyen formában salátának, főzeléknek, levesnek érdemes fogyasztani. Fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt.

100 grammban 6,8 gramm CH és 41 kcal van .
Remélem kedvcsináló volt és kipróbáljátok!