A süllő a kedvenc halam, nem véletlen a balatoni halak királynője. Hófehér, tömör, zsírszegény húsa sokféleképpen elkészíthető, sajnos ritkán jutok hozzá.
Az íze nem erőteljes már kevés fűszer felhasználásával is ízletes lesz. Az egészben sült süllő igazi ünnepi étel, az idén karácsonykor  ez került az ünnepi asztalra.

Hozzávalók:

  • egy  szép süllő egészben
  • petrezselyemzöld,kakukkfű
  • egy citrom
  • 2 db krumpli
  • 1 db sárgarépa
  • diónyi kókuszzsír
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A megtisztított halat mossuk, szárazra törüljük, majd kívül, belül  sózzuk .
A hátán keresztbe 3-4 bemetszést csinálunk mindenikbe egy fél karika citromot teszünk.
A hasába teszünk 2-3 szál petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, 3 szelet citromot és a kókuszzsír felét.

Kiolajazunk  egy tepsit, beletesszük a halat, köré rakjuk a megpucolt vékony karikákra vágott krumplit, sárgarépát, a megmosott felkarikázott citromot.
Sózzuk, ráfektetjük a kakukkfű ágat, meglocsoljuk olívaolajjal, teszünk rá kókuszzsírt, ráöntünk egy dl vizet és alufóliával befedjük.
170 fokos sütőbe tesszük.( alsó-felső sütésmód) . Kb 40 percig fólia alatt sütjük, közben meglocsoljuk.
Majd levesszük a fóliát és rápirítunk  kb.15 perc  légkeverésen.

A krumplival,sárgarépával kínáljuk. Én készítettem krumplisalátát is, talán azzal a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Krumplisaláta recept itt:

http://blog.keva.hu/recept/krumplisalata-baranysulttel/

Tipp. kókuszzsír helyett lehet vajat használni.