Természetesen elkészült a palócleves vegetáriánus változata is. Hús helyett szegfűgombát,és szárított vargányát használtam.

Hozzávalók:

  • 30 dkg  mirelit  zöld bab
  • 2 db krumpli ( kb 25 dlg)
  • 1-1 szál sárgarépa+ petrezselyemgyökér
  • 3-4 szelet szárított vargánya
  • 2 evőkanál felaprított póré hagyma
  • 2 ek görög joghurt
  • só,frissen őrölt bors, kurkuma
  • 2 -3 db aszalt paradicsom, ugyanannyi  paprika
  • bőven petrezselyemzöld,kapor
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk házi ételízesítő ( vagy zöldségalaplé,vagy 1/2 zöldségleves kocka.)
  • 1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

Egy fazékban kb 1,5 liter vizet felforralunk hozzáadjuk a mirelit babot,faldarabolt krumplit, ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel,ételízesítővel,sóval borssal,hozzáadjuk a paradicsomot, néhány  feldarabolt paprikát,vargányát.
A  fazékban egy ek olajon  a póréhagymát, a felkarikázott sárgarépát,petrezselymet elődinszteljük, meghintjük kurkumával, hozzáadjuk a mirelit szegfűgombát és együtt pároljuk .
Sózzuk, borsozzuk,petrezselyemmel ,kaporral meghintjük,majd  zöldségalaplével hígítjuk ( ha nincs akkor kocka) ,a leveshez adjuk a mirelit zöldbabot és a felkockázott krumplit. Teszünk bele babérlevelet és alacsony hőfokon főzzük.

Ha megpuhult a joghurttal elkeverjük a lisztet ,majd egy merítőkanálnyi forró levest adunk fokozatosan hozzá hozzákeverjük a leveshez.Alacsony hőfokon kiforraljuk,megkóstoljuk,ha szükség utána ízesítünk és máris kínáljuk.

Tálaláskor meghintjük friss petrezselyemzölddel, sz.e. lehet joghurtot,vagy tejfölt kínálni mellé.

79859138_562112871020106_3149930423635673088_n

Tipp. más gombával is készíthető, lehet pirospaprikával is ízesíteni.