Töltött lucskos káposzta ( a töltött káposzta nyári változata :-)

Nagy  kedvencünk a töltött lucskos. Ez az étel különösen nyár elején az igazi amikor friss zöld káposzta van  :-) Gyerekkoromban nagymamám, majd édesanyám is gyakran készítette. Arra emlékszem ,  hogy a nagymamám töltelékei olyan nagyok lettek , persze sok rizst tett bele, de az íze, az illata leírhatatlan , szerintem mindannyian keressük a régi ízeket.

Ma főzés közben készítettem is  néhány képet, amit megosztok most Veletek :-)

Töltött lucskos ( a töltött káposzta nyári változata)
Hozzávalók:
kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej 40 dkg darát sertéshús, 1 dl rizs, 1 fej hagyma, 4-5 paradicsom ( télen hámozott paradicsom konzerv), 1 zöldpaprika, esetleg egy kis csípős paprika , 1 evőkanál liszt, 2 kanál olaj, tejföl, só, bors, csombor, kapor, pirospaprika, ecet ízlés szerint.

Elkészítés: A káposztát mély edénybe helyezzük, torzsájával felfelé és leöntjük annyi lobogó vízzel, amennyi jól ellepi. Hagyjuk kihűlni, aztán leszűrjük, a torzsáját kivágjuk. A káposztáról leválasztunk annyi nagyobb levelet, amennyi a töltelékeknek szükséges, a többit össze vágjuk.
A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz . Közben apróra vágjuk a hagymát , majd olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával . Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort ( borsikafű). Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a tölteléket, majd a vagdalt káposztát, ráhintjük a vágott paradicsomot, zöld paprikát,a kaprot, csombort (borsikafűt), kevés borsot. Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi és kis lángon megfőzzük. Közben egy teflon serpenyőben egy evőkanál olajon, egy evőkanál liszttel zsemle színű rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel és hozzáadjuk a káposztához, összefőzzük és ha szükség utánaízesítünk. Ilyenkor szoktam beletenni egy mokkáskanálnyi ecetet.
Tejföllel meglocsolva, zöld kaporral, csomborral meghintve tálaljuk.

A fehér rizs helyett használhatunk barna rizst,vagy árpagyöngyöt.  A rántás kimaradhat, készíthetünk bele tejfölös habarást.