Hét elején  egy főzős csoportban – Vali hagyományos konyhájában Berger Ibolya hozott egy káposztás képet, amikor megláttam tudtam, hogy el fogom készíteni. Nem bírtam kivárni a hétvégét és kipróbáltam. Lényegében egy töltött káposzta, csak az alakja más. Friss káposztából is el lehetne készíteni, mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.  A képre kattintva találtok fázisfotókat.

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált sertéscomb
  • 6 db savanyú-káposzta levél
  • 1 dl rizs
  • 1 ek zabpehely
  • 2 kis méretű tojás
  • só,bor,fűszerpaprika
  • zöld fűszerek:kapor,csombor
  • 1 csili
  • 2 gy kisebb póréhagyma(  2 ek. felaprítva)
  • 1 kisebb piros paprika
  • 1 ek olaj + a kuglóf forma kikenéséhez

Elkészítés:

A  felaprított hagymát és a felkockázott piros paprikát két csipet sóval olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát jól összekavarjuk. Egy tálba rakjuk a darált húst,  majd belekeverjük az üvegesre párolt hagymát.
A rizst megmossuk,  beletesszük a tálba, valamint belerakjuk a zabpelyhet is. Feltörünk két tojást, ezt is hozzáadjuk, majd fűszerezzük sóval,borssal, zöld fűszerekkel:kaporral , csomborral.
Összegyúrjuk, majd előkészítjük a kuglófformát. Olajjal kikenjük és kibéleljük savanyú káposzta levéllel, úgy hogy mindenhol befedje a kuglófformát. Belekanalazzuk a húsos tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd lefedjük káposzta levéllel. A tetejére csombor ágat  teszünk. Ráöntünk egy dl vizet, alufóliával beburkoljuk  és forró (200 fokos) sütőbe egy tepsire tesszük, én az alsó rácsra raktam. A tepsibe vizet öntünk, közben ellenőrizzük, hogy a víz ne párologjon el. A kuglófformába is  két alkalommal  pótoltam a folyadékot(kb 2 dl vizet még ráöntöttem). Másfél óráig a fólia alatt sült,majd levettem a fóliát és egy kicsit pirítottam.
Amikor elkészült 10-15 percig pihentettem, ezt követően egy tálra borítottam (vigyázni kell mert marad folyadék alatta és könnyen kifolyhat :-)).

Tejföllel kínáljuk.
Krumplipürével nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp. zöld káposztából is elkészíthető, ha a levelet leforrázzuk, illetve aki szereti füstölt húst is vághat bele.