Gyermekkorban minden Pünkösdkor bárányt ettünk, persze akkor vágtuk. Most a húsvéti bárányból készült a sült.

Hozzávalók:

  • báránycomb
  •  2 gerezd fokhagyma
  • egy szál póréhagyma
  • frissen őrölt bors, só
  • friss rozmaring ág
  • 4-5 szelet szárított vargánya
  • 2 evőkanál olíva olaj( a pácoláshoz)
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • egy fél  citrom
  • 2 dl édes Tokaji Szamorodni
  • 2-3 szelet csípős paprika,1-2 koktél paradicsom
  • kis méretű  újkrumpli

Elkészítés:
Hideg vízben a húst lemossuk és hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk ( sok helyen olvasom , hogy nem kell megmosni !)
A páchoz egy citrom levét kinyomkodjuk összekeverjük olívaolajjal,  beletesszük a felszeletelt fokhagymát, egy kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot, adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst,és lefóliázva  betesszük  a hűtőbe, időnként fordítunk rajta, 24 órán keresztül a pácban hagyjuk .
A pácolás után megsózzuk , borsozzuk a húst, jól bedörzsöljük  , majd betesszük egy kiolajazott tepsibe.

A tepsibe a hús mellé rakjuk a megpucolt  új krumplit, amit jól  beolajazunk és sózunk, a póréhagymát, hagymát, a gombaszeleteket, egy-két karika csípős paprikát, paradicsomot,öntünk alá 2 dl bort, a páccal jól bekenjük a húst, és alufóliával jól beborítjuk , majd 180 fokos sütőbe tesszük, időnként megnézzük,  meglocsoljuk a húst ( nálam 1,5 órán keresztül sült a fólia alatt,  fiatal bárány volt). Amikor megpuhult levettem a fóliát és rápirítottam.Egyszerre elkészült a hús és a krumpli is.
Nagyon finom puha volt a bárányhús. A finom újkrumplival és tzatzikivel ettük.

Tzatziki recept itt: http://blog.keva.hu/recept/tzatziki/