200 gramm lisztből ravioli tésztát készítettem, recept itt: http://blog.keva.hu/?p=5210 , két részre osztottam , egy részéből paradicsomos, míg a másik részéből gombás-spenótos ravioli készült.

Spenótos-gombás ravioli

A töltelék hozzávalói:

  • 4-5 db.mirelit vargánya ( vagy más gomba)
  • 1 csipetnyi szárított vargánya por
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 diónyi vaj
  • 1 evőkanál krémsajt
  • 1 kis hagyma
  • 1 kisebb főtt sárgarépa (nálam éppen húsleves főtt és abból vettem ki egy darabot)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só,bors

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A gombát és a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk. Az olajon és a  vajon a vöröshagymát megdinszteljük, rászórjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, szárított vargánya porral, és fedő nélkül addig pároljuk, amíg a levét elfövi. A gombából egy evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk (ezt a turmixolás után visszarakjuk), majd belenyomjuk a krémsajtot és elkeverjük, majd hozzáadjuk a répát és   aprítógéppel pürésítjük.  Ezt követően visszarakjuk a gombákat.  Amennyiben a gombatölteléket túl hígnak találnánk, keverjünk bele kevés zsemlemorzsát.
A raviolikat  sós vízben kifőzzük, főzési idő 5-6 perc (én nem mozdultam el a tűzhelytől,hogy nehogy szétfőjön és kijöjjön belőle a massza:-) )

Spenót mártás

Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót (nekem most mirelit)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só,bors ízlés szerint
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1-1,5 dl víz (a tészta főzővízből)
  • 1 kávéskanál rozsliszt
  • 1 diónyi vaj
  • 1 teáskanál olíva olaj

Elkészítés:

Az olajat és a vajat egy lábasba tesszük, rátesszük a lisztet, összekavarjuk, kicsit hevítjük  majd felengedjük a tejszínnel. Hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, majd a spenótot. Egy tálban össze turmixszoljuk a masszát
majd visszatesszük a lábasba,vagy serpenyőbe  és a  tészta főzőlével hígítjuk, fűszerezzük, kiforraljuk.

A kifőtt  ravioli tésztával összekeverjük, és tálaljuk. Tálaláskor reszelt parmezánnal meghintjük.

Jó étvágyat!