Sonkás-krémsajtos csigák túrós-olajos tésztából

Nem kell hajtogatni, keleszteni, várni, izgulni, hogy jó lesz-e, csak összegyúrni, nyújtani, tölteni, sütni.

Hozzávalók:

25 dkg túró
20 dkg VITAMILL univerzális liszt, vagy Nagyi titka kenyérliszt
10 dkg graham liszt
1 cs. sütőpor
1,5 dl kefir/joghurt
1 tk só
5 ek olaj

A töltelékhez:
maradék füstölt főtt sonka (de lehet akármilyen sonka is)
5-10 dkg krémsajt
fél vöröshagyma
1 db tojás
csipet só
csipet őrölt fehér bors

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.

A töltelékhez mindent összeaprítunk, és összekeverjük. Ha lett volna főtt tojás, azt is beleraktam volna. Vagy sült húst, sajtot, fasírozottat, bármit.

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
A tésztát vékonyra, és amennyire tudjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, elosztjuk rajta a tölteléket (próbáljuk ne túl folyósra készíteni, mert megszenvedünk vele!), majd felcsavarjuk, mint a bejglit, és olyan 1,5 cm-es szeletekre vágjuk.

A vágás trükkje: veszünk egy hosszabb cérnát és félbe vesszük. Óvatosan tekerjük a tészta köré, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a tésztát – így nem nem nyomódik laposra a tészta, mint ha késsel szeletelnénk fel.

Az így kapott csigákat elhelyezzük egy sütőpapírral borított tepsin, nem túl közel egymáshoz.

200 fokon 25 perc alatt sült meg (alsó-felső sütéssel).

Bár frissen is finom, ha este sütjük, pont jó lesz másnap tízóraira.
A tegnapi SONKÁS – KRÉMSAJTOS CSIGÁK-hoz kiegészítés:

Én ma 5 dkg teljes kiőrlésű rozslisztből, 15 dkg graham lisztből és 25 dkg VITAMILL univerzális lisztből sütöttem meg. Féltem, hogy milyen lesz, de szuper lett.

Véletlenül egy egész hagymát vágtam össze, de sok… úgyhogy vigyázni kell vele.

Kefirből is sokat tettem, abból sem szabad! :-(… lágy lett a tészta.

A tölteléket 10 dkg csirke sonkából és 5 dkg kolbászból készítettem, mert nem kaptam füstölt tarját :-(

A hagymát nagyobb darabokra vágtam, a sonkát is és a kolbászt is. Az egészet beleraktam egy mély kis tálba a többi hozzávalókkal együtt. Aztán a kezembe vettem a kézi mixert és brrrrrrrrr.. elindítottam! :-) Tök szuper krém lett belőle! :-)

Szerintem dupla adagot kell sütni, mert az enyémből 24 db lett (másfél adag)….. az egy családnak -pláne ha fiúk is vannak- nem lesz elég! :-)

 

Köszönjük a receptet Gabriellának!