Nagy kedvencünk a karfiol, számtalan változatban elkészítettem már, valahogy a rakott karfiol az utóbbi években feledésbe merült.
A mai karfiol így készült:

Hozzávalók:

  • két közepes fej karfiol( összesen 2 kg körüli)
  • 40 dkg darált hús(nálam sertéscomb volt)
  • 1 főzőtasakos barna rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 tv. paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 pohár 12%-os tejföl
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 tojás
  • 1 tömlősíkrémsajt
  • 2 evőkanál reszelt parmezánsajt
  • só, bors, paprika ízlés szerint
  • 1 ek.olaj
  • 1 teáskanál vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A rizst szintén sós vízben megfőzzük,  a barna rizsnek a főzési ideje kb.35 perc.

A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az összevágott paprikát,  majd a paradicsomot  egy kicsit összeforgatjuk, beletesszük a pirospaprikát. Belekeverjük a darált húst egy kicsit hevítjük ameddig a hús kifehéredik, és felöntjük 1 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő. Ezután a darált húshoz keverjük a rizst.
Egy kerámia tepsit kivajazunk és beletesszük a főtt karfiol felét, majd  rákanalazzuk a rizses darált húst,  végül  a karfiol másik felét is rárakjuk.
Elkészítjük az öntetet, a tojást feltörjük elkeverjük a tömlős sajttal és a tejföllel, beletesszük az egyik kanál reszelt  parmezánt, adunk hozzá sót,borsot, ételízesítőt. Ezzel nyakon öntjük a karfiolt.
180 fokos sütőben légkeveréses fokozaton sütjük, ameddig a teteje megbarnul kb. 25 perc. A végén rászórjuk a maradék parmezánt, visszatoljuk a sütőbe 1-2 percre.

Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!