P I Z Z A

A tészta egyszerű kenyértészta. Nem kell bele tej, krumpli, stb… Víz, liszt, olaj, élesztő. Ha jó ropogós tésztát szeretnék, akkor a liszt egy részét lecserélem búzadarára vagy kukoricalisztre. Kb. egy ötödét és a tészta alá is szórok belőle.

Hozzávalók (4 db pizzához)

• 60 dkg liszt (BL80)
• 3 ek. olaj
• 2 tk. só
• 1 ek. oregánó
• 3,3 dl víz
• 2 dkg élesztő
• 1 tk. cukor

Megdagasztom a tésztát, mint egy kenyeret szoktam. (Kenyérsütőgépben vagy dagasztógépben is lehet) Kenyértésztánál lágyabb tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd 4 egyforma darabba vágom.
Vékonyra nyújtom, átteszem egy sütőpapírra.
Megkenem pizzaszósszal és megpakolom a feltéttel.
Vastagon megszórom sajttal, lehetőleg több félével.

A sütőt bekapcsolom a legmagasabb hőfokra. Beteszem a legnagyobb sütőlapot, hogy jól átforrósodjon.
A tésztát sütőpapírral a forró lapra teszem és pár perc alatt megsütöm.
Van aki úgy szerei, hogy a sajt éppen csak megolvadjon, én szeretem, ha kicsit pirulni is kezd.

Pizzaszósz:

• 1 nagy doboz sűrített paradicsom
• fél liter paradicsomlé
• kis fej hagyma
• 1-1 tk. rozmaring, kakukkfű, oregánó
• 1 babérlevél
• egy ek. cukor
• só, bors

A hagymát egészen apróra vágom, vagy lereszelem. Kevés olajon megpárolom, de vigyázok, hogy ne piruljon meg.
Felöntöm a paradicsomlével, sűrített paradicsommal, ízesítem a fűszerekkel, sűrűre főzöm. Kidobom belőle a babérlevelet és ha kell átszűröm.

Szalámis pizza:
10 dkg szeletelt szalámi, 10 dkg fekete olajbogyó, 10 dkgmozzarella
Kecskesajtos pizza
Készítsünk pizza tésztát a fent leírt módon. Tisztítsunk meg 2 gerezd fokhagymát, zúzzuk finomra. Keverjünk 4 dl tejfölbe 2 gerezd összezúzott fokhagymát, némi sót és borsot, és kenjük meg vele a pizza tésztákat. Tegyünk rájuk 2-2 dkg puha kecskesajtot, szórjuk meg 2 tk szárított kakukkfűvel, és süssük 200 fokos sütőben 20 percig.
Persze sok mindent tehetünk rá. Én pld. szoktam kemény tojást rákarikázni, kukoricát, akármilyen felvágottat (keskeny csíkokra felszeletelem), sonkát, kolbászt, esetleg lilahagymát, ill. póréhagymát szeletelek fel, vagy tejfölös-sokhagymás szószt teszek rá.

A lisztet lehet keverni Graham liszttel is, de akkor kell bele egy kis sikér is (kb. 1 púpozott teás kanál) … és rakhattok rá ananászt is! :-)

 

Köszönjük a receptet Gabriellának!