A nyáron hihetetlen sokszor elkészítettem a cukkiniragút, akár önmagában is fogyasztható,vagy tészta mellé feltétként is jó. Most sertésmájjal készítettem.

Hozzávalók:

  • egy kisebb cukkini
  • egy kaliforniai paprika, vagy pritamin paprika
  • két szál újhagyma,vagy póréhagyma ( egy kisebb méretű)
  • 2 db paradicsom
  • 1 kisebb darab csili paprika
  • só,bors
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy mokkáskanál méz ( cukorbetegek diabetikus mézet,vagy édesítőszert használjanak)
  • egy kisebb csokor zöld kapor
  • 2 ek. olíva olaj

Elkészítés:

-felaprítottam a zöldségeket

-a cukkinit picit besóztam, borsoztam

- teflon serpenyőben 1 ek. olajon a cukkinit elősütöttem, a mézet rálocsoltam, majd egy tányérra szedtem

-újabb ek. olíva olajon a hagymát , a paprikát , csilit 2-3 percig dinszteltem, majd rádobtam a paradicsomot és a zúzott fokhagymát ( vigyázzunk csak resre pároljuk)

-végül beletettem a cukkinit és összefőztem, só, egy kis frissen őrölt bors

- a végén zöld hagyma szárral,és a frissen vágott kaporral megszórtam

Pirított máj

Hozzávalók

-egy kisebb darab máj kb 250 gramm

-egy kis fej hagyma

-egy gerezd fokhagyma

-só,bors, majoránna vagy csipetnyi csombor

-1 ek olaj

Elkészítés:

-a felkarikázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát a z olajon kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sertésmájat.
Kicsit megborsozzuk, majd ízlés szerint meghintjük majoránnával, vagy csomborral ( borsikafű) mikor majdnem kész, megsózzuk.

Érdekesség:

A B12 vitamin vagy B12-vitamin (kobalamin) vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A B-vitamincsoport tagja. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Az ajánlott napi bevitel 2-3 µg.[1]
llati szervezetekben, főleg a májban, húsban, tojásban és tejben található. Csak mikroorganizmusok szintetizálják. Növényekben nem fordul elő, amire ügyelniük kell a szigorú vegetáriusoknak. Az ovo-laktovegetáriusok kevésbé vannak kitéve a hiányából fakadó vészes vérszegénységnek.
Wikipédia