Erdély szerte nyáron szinte minden konyhában főznek paradicsomos” fuszulyka ” levest, azaz zsenge babot. Gyerekkorom egyik kedvenc nyári levese volt, valahogy az utóbbi időben hanyagoltam a bablevest, pedig nagyon szeretjük. Nálunk amibe bele kerül a paradicsom, azt mindannyian szeretjük.  Most különösen sok sárgarépa szívet  készítettem, mivel a képet posztoltam  a” szívnapja” játékra :-),mely a Floriol oldalon zajlik.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsenge szemes bab
  • 2 db.sárgarépa
  • fél liter sűrű házi paradicsomlé
  • egy csokor petrezselyemzöld, néhány levél zeller
  • egy kávéskanál pirospaprika
  • egy kisebb paradicsom
  • egy paprika
  • egy fej hagyma
  • egy teáskanál házi ételízesítő
  • egy ek. olaj
  • egy ek. világos rozs liszt

Elkészítés:

Feltesszük a a babot sós vízbe főni, belekarikázzuk a sárgarépát , amikor felforr leszedjük róla a habot, majd belerakjuk az ételízesítőt, a zellerlevelet, egy egész hagymát, a paradicsomot, a paprikát,a petrezselyemzöldet csokorba kötve
( a hagymát , ha belefőtt az íze kidobjuk a levesből.)
Amikor majdnem puha a bab, egy  serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a lisztet és” világos”rántást készítünk ( amúgy sötét, mert a teljes kiőrlésű liszt barna), hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet és jól kiforraljuk, majd hozzáöntjük a levesünkhöz és összefőzzük.

Tálaláskor tejföllel kínáljuk, valamint meg lehet szórni friss petrezselyemzölddel. ( most én a sárgarépa szívekre koncentráltam :-), azért nem fotóztam tejföllel a levest),
Jó étvágyat!