Nem mondanám, hogy most van a padlizsán szezonja, de annyira olcsó volt,  így betettem a kosaramba, nem hagyhattam a polcon  :-) .  Sokszor kerül nálunk az asztalra padlizsán , vagy vinetta ( Erdélyben így hívják),
néhány zacskóval a fagyasztóba is szoktam tenni, de az már rég elfogyott . Én mindig alufólia tetején sütöm a padlizsánt, tudom az eredeti faszén parázson sül.  Néhány éve a Stahl Konyhájában Judit javasolta, hogy alufólián süssük , de akkor én már évek óta kikísérleteztem e módszert :-) :-)

Hozzávalók:

  • 3-4 darab szép érett padlizsán
  • 1,5 dl olaj
  • egy fej hagyma
  • néhány csepp citromlé,vagy citromsó
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A tepsit alufóliával kibélelem, belerakok 3-4 padlizsánt héjában megsütöm kb. 220 fokon , majd forrón lehámozom a héját.

Én úgy szoktam hámozni, hogy hideg vízbe mártom a kezem és így nem égeti meg a kezem és még forrón letudom hámozni a héját. Vágódeszkán picit lecsepegtetem, majd fakéssel aprítom.

1- 1,5  dl olajjal, egy közepes méretű reszelt hagymával, sóval,borssal, pici citromsóval, vagy frissen facsart citromlével kikeverem. Van aki majonézzel készíti, de én ezt általában kihagyom .

Nagyon finom rozskenyérrel, mi mindig paprika és paradicsommal esszük :-)

Jó étvágyat!