Gyerekkoromban a nyár slágere a “zöld fuszulyka ,vagy zöld paszuly “leves volt, Küsmödön így hívták :-). Nagymamám mindig azt mondta, hogy a leves ízét a hagyma és a sok petrezselyem adja meg.
Ilyenkor a zsenge babból az igazi. Kicsimamamám(nagymamámat mindenki így szólította) nagyon gyakran készítette,igaz ő egy kicsivel több lisztet rakott bele, nem vágta apróra a babot, hogy legyen amire”ráharapni” :-).
Tudjátok, hogy régen a falusi háziasszonyok előző este megfőzték a levest és reggel amikor mentek a mezőre egy kantáros fazékban vitték magukkal az ebédet?!
Van is egy történetem a zöldbablevesről. Gyerekkoromban az unokatestvéreimmel Gyöngyivel és Andráskával a nagy melegben vittük az ebédet a mezőre, arra hogy kinek a kezében volt a fazék már nem emlékszem,viszont világosan él bennem az emlék, hogy kiloccsant a fazékból az étel és a füves ösvényen próbáltuk összeszedni a zöldbabokat. :-). Persze, mind nem ömlött ki maradt még a szénacsínáloknak is bőven.

A zöldbab kiváló étel a  cukorbetegeknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. Hetente valamilyen formában salátának, főzeléknek, levesnek érdemes fogyasztani. Fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt. 100 grammban 6,8 gramm CH és 41 kcal van .

Remélem kedvcsináló és kipróbáljátok! Én most így készítettem:

Hozzávalók:

  • fél kg zöldbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej újhagyma
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál tönkölybúza liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek .olaj
  • ecet ízlés szerint
  • 1 zöldpaprika
  • 1-2 paradicsom

Elkészítés:
Egy fazékba feltesszük főni a megpucolt, felvágott, vagy összetördelt  zöldbabot, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a paradicsomot, a paprikát,sózzuk, kb.10 percig  előfőzzük.
Közben egy serpenyőbe tesszük az olajat, a hagymát egy kicsit dinszteljük, de csak  néhány másodpercig,majd  belerakjuk a  lisztet  összekavarjuk és rászórjuk a paprikát. Egy csésze hideg vízzel felengedjük,majd kiforraljuk. Hozzáadjuk a levesünkhöz,megszórjuk bőven apróra vágott  petrezselyemzölddel.Ízesítjük ecettel

Amikor kínáljuk tejfölt adunk hozzá.
Mi alkalmanként zöldhagymát, vagy lila hagymát is szoktunk vele enni. Nagymamám mindig azzal kínálta.

Jó étvágyat!

 

Juliska babból, és még egy történet:

http://blog.keva.hu/recept/juliska-zoldbableves/