Szinte minden országnak megvannak a maga szilveszteri hagyományai, régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az új év első napjának szokásai összefonódtak. Közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak.   Újévkor: disznó és lencse a leggyakoribb étel a magyar konyhában.

Újévkor baromfi nem is kerülhetett az asztalra, mivel az lábaival hátrafelé kapar, ami rossz előjel évkezdetkor.  Az év első napján az a célunk, hogy szerencsésekké tegyük magunkat egy évre, ezért eszünk disznóhúst. A disznó ugyanis előre túrja a szerencsénket.

Néhány receptötlet Szilveszterre:

http://blog.keva.hu/recept/omlos-sertestarja/

http://blog.keva.hu/recept/salata-sertes-kockaval-2/

http://blog.keva.hu/recept/fasirt/

http://blog.keva.hu/recept/kaposztale-leves/

További receptek,melyek sertéshúsból készültek:

http://blog.keva.hu/?s=sert%C3%A9s
Ami tilos: hal és pulyka
A halak és egyéb vízi élőlények elúsznak a szerencsével, ezért két napig le kell mondanunk róluk, ha babonásak vagyunk.
A lengyelek az újév napján elsőként pácolt heringet esznek, szerintük ez hoz szerencsét, a németek is a heringre esküsznek. Dániában főtt tőkehalat esznek.
Akkor együnk halat vagy ne együnk?!
A pulyka mérgelődést hoz a házhoz, az év első napján ne együnk belőle!

Akkor együnk  sertéshúst és természetesen ne feledkezzünk meg a könnyű salátákról sem!

Jó egészséget,békés, boldog Újesztendőt!