Gyerekkoromban  dinsztelt pityókának hívta a  a krumplit nagymamám, de finom is volt az íze, olyan ízűt soha nem sikerült készítenem .

Párolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 közepes lila káposzta
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 alma
  • só,bors
  • 1 pirospaprika
  • dl víz
  • 1 kk kristálycukor( cukorbetegek édesítőszert használjanak)
  • 1 ek. olaj
  • 1 dl száraz Tokaji Szamorodni

Elkészítés:

A káposztát lereszeltem,megsóztam, így állt kb 15 percig.
Az almát meghámoztam, lereszeltem.
A vöröshagymát össze vágtam, majd étolajon megfonnyasztottam. Ekkor rátettem a káposztát, ráöntöttem a vizet, hozzákevertem a reszelt almát, rátettem a paprikát, így párolódott 15 percig.Majd feltöltöttem a Tokajival , és 1 dl. vízzel Ekkor tovább ízesítettem, rászórtam a cukrot.  Így párolódott még fedő nélkül, sűrűn kevergetve 10 percig.

Hagymás burgonya

Hozzávalók:

  • egy kg  burgonya
  • 1 kisebb fej hagyma
  • egy kávéskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál csípős Gulyáskrém ( ez persze gyerekkoromban nem volt)
  • 1 evőkanál olaj

Megfőztem héjában a burgonyát, utána meghámoztam, és a reszelővel durvára reszeltem.

A hagymát felaprítottam olajon üvegesre pároltam , rátettem a paprikát , gulyáskrémet, pici vízzel feltöltöttem, és 1-2 percig pároltam. Ezt követően rátettem a burgonyát. Aki szereti pirítsa meg. ( én nem szoktam).

Kacsasült

Hozzávalók:

  • kacsa comb ( most bőr nélküli kacsám volt, ha bőrös,akkor bemetszem a bőrt négyzetrácsosan)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 paprika
  • 2 dl Tokaji Szamorodni

Elkészítés:

A kacsát megmostam, majd leitattam róla a vizet, bedörzsöltem majoránnával, borssal, olajat öntöttem rá,egy éjszaka ebben a pácban hagytam. Másnap megsóztam, majd teflon serpenyőben olajon megpirítottam mindegyik oldalát. Közben a gázsütőt bekapcsoltam. Egy tepsibe tettem a hagymát, a fokhagymát,paprikát, ráhelyeztem az előre megpirított combokat. A serpenyőbe beleöntöttem a 2 dl Tokai Szamorodnit  ami után felforrt ráöntöttem a combokra. Alufóliával lefedve 40 percig pároltam, majd a fólia nélkül 10 percig továbbpirítottam.

Jó étvágyat!