Mi a leveseket évszaktól függetlenül , nagyon szeretjük, de ebben a hűvös-nyirkos időben mindennél finomabb egy tál zöldségleves, húsleves. Most a húsgombócokat marhahúsból készítettem. Nemrég készült nálam húsgombócos spagetti és abban nagyon finomak voltak a gombócok,gondoltam egy adagot félreteszek és kipróbálom levesben is. Mostantól kezdve gyakrabban fogok marhahúst  darálva vásárolni mert laktató és nagyon ízletes. Ismét egy tartalmas levest készítettem, amolyan egytálétel :-). 

Mi a finom galuska titka?:-)
Én a grízgaluskába a tojás fehérjét mindig felverem, ezt édesanyámtól tanultam, ettől mindig finom-laza lesz! :-). Előfordul,hogy teszek bele egy teáskanálnyi  olíva olajat, ha nem szoktak sikerülni a galuskáid akkor mindenképpen tegyél bele!:-)

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált marhahús
  • 2 db tojás
  • 1 ek zabpehyely
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • fél kisebb zellergumó
  • negyed pagoda karfiol
  • zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
  • 2 db paradicsom
  • 1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
  • fél piros paprika
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 4-5 db szárított vargánya
  • fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika, 1 teáskanál házi őrölt pritamin paprika,1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj

Grízgaluska hozzávalói:

  • egy kisebb méretű tojás
  • 4 csapott ek, búzadara
  • pici só
  • 1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a  megpucolt sárgarépát, petrezselymet, zellert, sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot,  néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, vargányát.Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot.  A hagymát nagyon apróra vágjuk. A reszelő durva fokozatán lereszelünk egy kisebb megtisztított sárgarépát. Egy ek. olívaolajat teszünk a serpenyőbe ebbe belerakjuk a hagymát és a reszelt sárgarépát. Meghintjük sóval folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, kb 2-3 perc. Felaprítunk egy csokor petrezselymet, és zeller zöldet. Ennek a felét ráhintjük a megdinsztelt hagymás-répára.Egy tálba rakjuk a darát húst , hozzáadjuk a zabpelyhet, feltörünk egy tojást ( én külön pohárba szoktam a tojást tenni,majd hozzáadni), beletesszük a megdinsztelt hagymás-répát, ízesítjük paprika krémmel, kis sóval, frissen őrölt borssal. Nedves kézzel jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel  ujjbegynyi gombócokat formázunk és egy tányérra rakjuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót és a kisebb darabokra vágott pagoda karfiolt. Alacsony hőfokon 4-5 percig főzzük.

Elkészítjük a galuskát. Egy lábasban kb 6 dl vizet forralunk, adunk hozzá  ételízesítőt, zöld fűszert, paprikát.

A tojás fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd beletesszük a tojás sárgáját, és lassan hozzáadjuk kanalanként a búzadarát. Egy teáskanál olívaolajat belekavarunk ( ez ki is maradhat).
Közepes állagúra lazán összekeverjük.  Néhány percig pihentetjük,de ha azonnal beleszaggatjuk is jó lesz.
A felforralt vízbe  mártott kanállal beletesszük a galuskákat , alacsony hőfokon kb 4 percig főzzük, a lábast 2-3 percre befedjük. Szép nagy laza galuskák lesznek.

Tálaláskor a galuskára öntjük a húsgombócos  levest és meghintjük zöld fűszerrel, forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

A leves elkészül  45 perc alatt. :-)